Международен ден на театъра

March 27th, 20133:11 pm @

0


Международен ден на театъра

На 27 март по цял свят се отбелязва

Международен ден на театъра,

професионален празник на дейците на театралното изкуство.

Празникът е учреден през 1961 г. във Виена на ІХ конгрес на Международния институт за театър към ЮНЕСКО и се отбелязва ежегодно от 1962 г.

Всяка година според решение на Международния институт за театър по случай на Международния ден на театъра към световната театрална общност отправят послания известни дейци на световната култура. Първият автор на подобно послание е френският писател, художник и кинорежисьор Жан Кокто. През 2013 г. послание ще отправи италианският драматург, режисьор, теоретик на сценичното майсторство и лауреат на Нобелова награда Дарио Фо

В Международния ден на театъра Съюзът на артистите в България връчва наградите “Икар”. През 2013 г. почетния приз за цялостен принос ще получи артистичното семейство Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

Театралните награди “Икар” ще бъдат раздадени в 17 различни категории. Представлението “Хамлет” в Народния театър е с най-много номинации – общо пет.

Надпреварата за “Икар” за режисура е между Явор Гърдев за “Хамлет”, Александър Морфов за “Животът е прекрасен” и Пламен Марков за “Вуйчо Ваньо”.

За главна мъжка роля са номинирани Иван Юруков за “Лов на диви патици”, Камен Донев за “Животът е прекрасен” и Леонид Йовчев за ролята на Хамлет.

Наградата “Икар” за водеща женска роля ще си оспорват Гергана Плетньова за “Вуйчо Ваньо”, Мариана Крумова за “Медея” и Силвия Лулчева за “Любовна песен”.