Висящо кафе в България

Висящо кафе в България
Нещата онлайн може и се случват много бързо.

На 20 март излезе статията

Хора, и тя е човек


в която се разказва, затова как от лъскаво кафе в София на ул Шипка е било изгонено по много жесток начин момиче олигофрен

Тази статия беше една от най-споделяната в Социалните мрежи (лично от моя ФБ профил бе споделена от няколко човека, някои от които са и лидери на мнение)

На 21 март публикувахме една история на Страницата във Facebook. Историята е дълга, но за няколко часа тя получи над 400 харесвания, над 340 споделяния, като при някои от споделянията са се получавали дискусии, т.е. историята отново е била споделяна, коментирана и така достигнала до още много хора.

"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези "висящи" кафета?
Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите "висящи".
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли "висящо" кафе?"

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице.

Като коментар мога да кажа, че за да бъде успешна една публикация е ФБ не е важно колко символа съдържа, а какво и как казва.

На 24 март 2013 г искам да ви представя една инициатива, която се нарича

Висящо кафе в България


Facebook страницата има на 24 март сутринта 4428 фена



Това е визията на стикер, който изработен и който всяко заведение може да разпечата във формата, в който му е удобен!
Идеята е всички заведения да имат еднакво обозначение, за да улесняват потребителите желаещи да почерпят с кафе или да изпият вече платена напитка!

„Преди малко ни писаха от Сдружение на заведенията в България с 6 657 члена. Идеята е Висящо кафе в България. Искат да се включат! Всичките!
Хората сме добри, просто по някога го забравяме :)“ - това е цитат от страницата.

Това е апликацията, чрез която можете да се включите в инициативата, т.е. ако сте собственик на кафе да кажете, че предлагате висящо кафе



Ethno Bar Red House

СУПЕР! ПЪРВОТО "ВИСЯЩО КАФЕ" В "RED HOUSE" ВЕЧЕ Е ФАКТ :)

1 Коментара

снежина йорданова Отговори

и аз бих помогнала.Даже може във хранителен магазин копува 1 хляб един да е висящ.А може както във карфурт има пакет за 10лв -вътре има олио леща боб и др неща.Копуваш един и го оставяш на касата за да си го вземе някой нуждаещ се.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.