Орхидеи

Орхидеи

Орхидеи


Пролетта се усеща с всеки ден, природата и хората се отварят за нов живот, с нова сила.

По традиция в началото на пролетта  Ботаническата градина в София организира изложение на орхидеи.Може да се насладите на тяхното разнообразие като посетите оранжериите на БАН, които се намират на Околовръстен път.

Орхидеите тези нежни цветя са като кралици – привличат с цвят, окраска, причудливи форми, с аромат…. За да присъстват у дома учените са разработили хибриди на това екзотично цвете, което, ако се грижим за него може да ни радва дълго.

Затова да се посети

Изложба на орхидеи


от 9 до 21 март 2013 г в Ботаническата градина


си заслужава за да се порадваме на едно разнообразие от цветове, багри и форми.

Градината се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път между бул. “България” и бул. “Черни връх” (Драгалевско шосе).
Авт. № 111 - спирка Газостанция;
Авт. № 64 - спирка Киноцентъра;
Достъп с лични автомобили само от Около-връстен път, локалната лента на южното платно.
Телефон за справки и информация:  967 11 05



 

Тази година зимата е топла, но неравномерна по отношение на дните със слънчево греене. Венерините пантофки и цимбидиумите следват обичайният си ритъм и цъфтят, цъфтят дендробиумите от Австралия: прекрасен, деликатен и дендробиум на Кинг. Цъфтят и някои от дендробиумите от районите с мусонен климат – на Лодигез, полупрозрачния, напъпил е и благородния дендробиум. Разбира се цъфтят и орхидеи пеперуди, отделни катлеи, одонтоглосумни видове и хибриди, целогинета и други.





# Десислава Запрянова Аз нямам орхидеи,но имам други 30 вида не по-малко скъпи за мен цветя. Освен ежедневните грижи,им хвърлям по един любящ поглед,а те винаги ми се отблагодаряват - с чудесни ухания и аромати....и през зима,и през лято :))#

Tatiana Gevrekyan толкова са красиви, спирам да дишам...

Maya Popova В момента моите вадят цветоносни стъбла и за 8 март ще ме зарадват неимоверно.Гледам ги с много любов,често ги оросявам с пръскачка,два пъти в месеца потопявам до половината саксия във престояла вода и малко тор за орхидеи и ги слагам близо до прозорец,но не на юг.Пожелавав Ви успех.Те ще отворят сърцето Ви.

Deliana Zapryanova Moite imat cvetove po4ti non stop...mnogo im se radvam :))

Maya Popova Трябва нощните температури в помещението да не са високи,не повече от 15 градуса,а дневните трябва да са над 22 градуса, прюс светлина.Щом вадят нови и здрави листа ще извадят и цветоносно стъбло.

Deyana Miteva А аз имам проблем-почти веднага след прецъфтяването на последните цветове,започнаха да се образуват нови пъпки и дори изкара ново клонче с пъпки,и въпреки че ги пръскам с вода всеки ден,пъпките просто си изсъхват и падат-не знам дали ще цъфне някоя.А иначе си продължава да пуска пъпки.Споделете ако някой има опит.

Maya Popova След прецъфтяването е добре да одрежете цветоносното стъбло над най долния прешлен.Така растението ще си почине и събере сили за нов цъфтеж.Моите цъфтят два пъти в годината,но трябва да им осигуря покои и почивка след цъфтежа.

Maya Peycheva Моите вадят листа вече година-лъскави, големи, но цвят няма. Наторявам, оросявам, но... :(((

Yordanka Dimova Различните видове орхидеи имат различни изисквания, затова намерете имената на своите и потърсете информация за тях в нета. По принцип орхидеите са тропически растение и изискват малко, но специална пръст, възможно много светлина,но не дирек...тно слънце, много влажен въздух и торене от време на време. Повечето имат период,когато почиват. Тогава трябва да се държат сухи и да се поливат рядко, за да не изсъхнат въздушните им корени. Най-разпространените орхидеи Phalaenopsis нямат почивен период, растат по-бавно през зимата.Поливат се 1 Х седмично, торят се от време на време,нощем мин. температура 18 * С, денем мин. 20* С . Не трябва да са на течение, също не близо до отоплителни тела. Други орхидеи имат пролетен растеж. Тогава се поливат 2 х в седмицата и на всеки трети път се торят, оросяване - ежедневно, въздушните корени не бива никога да са във вода. Пресаждането става в началото на растежа....Аз имам 8 орхидеи и всичките ми цъфтят в момента. Първите започнаха да цъфтят през септември и още не са прецъфтели. Последните 2 сега започват да се отварят. Информацията е от този сайт: http://www.infotalia.com/nld/tuin/planten_en_bloemen/kamerplanten/kamerplant_detail.asp?id=2080

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.