Спринт в градската джунгла

May 29th, 20139:26 am @

0


Спринт в градската джунгла

Спринт в градската джунгла

за първи път в България- Men’s Health Urbanathlon.

Денят е първи юни, мястото – парка зад музея Земята и хората.

 

Първото състезание Men’s Health Urbanathlon се провежда на 1 октомври 2006 година в Ню Йорк. Тъй като форматът е атрактивен и достатъчно забавен и за участниците, и за зрителите, той бързо набира скорост и става изключително популярен по целия свят. Днес София се нарежда сред двадесет и четирите града в общо 20 държави по света, където се провежда това състезание. Сред тях са Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Мексико Сити, Сао Пауло,  Йоханесбург, Сидни, Бризбейн, Мелбърн, Манила, Сингапур, Лондон, Амстердам, Ротердам, Мадрид, Барселона, Лисабон, Хамбург, Москва, Киев, Белград, Загреб и Истанбул.

На 1 юни 2013 г., централните софийски улици ще се превърнат в поле за изява на едни от най-важните и първични човешки качества за оцеляване – бързина, сила, ловкост и издръжливост. Целта на състезанието е участниците да преминат за време трасе с дължина 7 км. За разлика от класическите дисциплини обаче трасето на Urbnathlon включва и преодоляване на типични препятствия от градски тип. Това са до болка познатите на всички жители на мегаполисите автомобилни задръствания, стълби, пейки, автобуси, полицейски заграждения и така нататък, разнообразени и с някои елементи от подготовката на пожарникарите – като например военни мрежи или стени за катерене. И всичко това пакетирано с фестивална зона – музика на живо, забавления, награди от спонсорите и партньорите на събитието.

Началото на събитието ще бъде дадено на 31 май след 17 ч. във фестивалната зона в парка зад музея Земята и хората. До 22 ч ще има диджей парти и шоу на група 7ЕDЕМ.  Фестивалът продължава на 1 юни в 10  ч на същото място където ще бъде отворена регистрацията за участниците. На всеки половин час те ще имат възможност за 30 минутни  загрявки с тренировки от фитнес Атама.

За празника на детето сме подготвили и програма със забавления за най-малките зрители. Състезанието стартира точно в 15 ч и ще продължи час и половина. Сред участниците и гостите на събитието ще бъдат много известни лица, които си срещал по страниците на Men’s Health. Дистанцията  на състезанието е около 7 километра, като включва и преодоляване на  8 градски препятствия:

1. Преминаване през  автомобилни гуми

2.  Преминаване през лабиринтови пътеки от метални парапети

3. Пълзене под военна мрежа

4. Преминаване през стар автобус

5. Прескачане на стена

6. Изкачване на стъпала

7. Пренасяне на 8 кг. чувалче с пясък на разстояние 50 м

8. Прескачане на заграждения

 

Стартът е в парка зад музея Земята и хората,  оттам маршрутът продължава през Моста на влюбените към площада пред НДК, след това през подлеза на метрото по булевард Витоша, след площад Света Неделя свива надясно по Ларгото, оттам покрай сградата на Националната художествена галерия се отправя към храм-паметника Свети Александър Невски, след това през градинката до Ректората и подлеза се преминава към Паметника на свободата  и накрая по бул. Евлоги и Христо Георгиеви обратно към финала в парка зад музея Земята и хората.

Освен паричните награди от 1000 лева за победителя, 600 лева за втория и 400 лева за третия, партньорите на събитието са осигурили и много предметни награди. Първият завършил мъж и първата завършила жена получават маратонки adidas. Първите 5 завършили мъже и първите 5 завършили жени получават системата за тренировки  adidas miCoach. Първите 10 в крайното класиране получават чанти Urbanathlon, подаръци от adidas, комплект козметика от Gillette, награди от Райфайзенбанк и месечна карта за фитнес в Atama Wellness Club. Първите 300 финиширали получават чанти Urbanathlon с подаръци от adidas (потници, бутилки за вода и др.), Gillette (дезодоранти), Райфайзенбанк (фризбита), Atama Wellness Club (посещения на фитнеса), както и подаръци от Scholl и Hitachi.