Булчинска рокля

August 13th, 20137:09 pm @

0


Булчинска рокля

Булчинската рокля – история и модни тенденции

Сватбените рокли са били подложени на някои доста драматични промени в историята. Традиционно те са израз на богатство или класа и често имат религиозно или културно значение. Днес, много булки просто избират рокля , която харесват или стил, който най-добре приляга на тях или на стила на сватбеното тържество.

Сватбената рокля винаги има значение, защото сватбата е един от най-значимите социални  събития в живота на една  жена. Социалните тенденции и модата оказват голямо влияние върху сватбеното облекло. Кратък исторически преглед на

еволюцията на сватбената рокля


Преди 1900:

Преди стотици години за обикновените хора сватбената им рокля е просто най-красивата в гардероба им. Тя е била по-хубава от ежедневните им дрехи и е била обличана за всички по-специални случаи през следващите няколко години.

Едва през 1840 г., когато кралица Виктория се омъжва, бялото става най-популярният цвят
. Сватбената й снимка е широко разпространена и тя е била определена като жената , на която останалите се стремят да подръжават и така бялото бързо става избор на всички булки. Преди това почти всеки цвят освен черен е носен. Черното е било избягвано, тъй като е било свързано със смъртта. Ярките цветове като червено, лилаво и синьо са били популярни, защото те са били по-скъпи платове, тъй като са изисквали боядисване.

1900-1949:
В началото на 1900 г. булчинските тоалети отразявали доста ярко модата по това време . Например, през 1920г. жените носели рокли с по-ниска талия. През 1930г. роклите станали по-женствени и обикновено са били по-тесни и на дължина са били около средата на прасеца . През 40-те години на 20-ти век войната слага своя отпечатък върху булченското облекло и булките често са носели военна униформа или са взимали по-стара сватбена рокля от някоя вече омъжена дама, тъй като е имало недостиг на  платове.

През 1950-те сватбените рокли придобиват нов облик, те са с дължина до коляното, с клош поли и по-твърди фусти. В горната част рокля е била много вталена и отгоре е била допълнена с късо, дантелено болеро. Много жени след това са пребоядисвали булченската рокля и са я обличали при специален повод.

1960:
Рокли са прости и липсват богато украсени бродерии и орнаменти, които са характерни за предходните епохи. Тясната и невталена рокля с много висока талия, започваща под гърдите (императорски силует) е била популярен избор, наред с разнообразните декорации за косата и главата. Булките носели воали, бонета и дори меки шапки.1970:
През 1970-те характерна черта на сватбените рокли често били богатите ръкави, като например Тудор стил ръкави и епископ ръкави. Талията се връща на кръста и роклите падат свободно.

1980:
Сватбата на лейди Даяна Спенсър и принц Чарлз през 1981 г., определя тенденцията на булченското облекло за 1980 години. Тя носи богата рокля с буфон ръкави, много дантелени бродерии, перли и дълъг 25 фута шлейф. Всички жени омъжени през това десетилетие мечтаели да бъдат като нея. Диадемите са били популярен избор за главата и дългите поли са били задължителни и богато украсени.

1990:
Стилът на сватбени рокли през 1990 години е бил по-изчистен в сравнение с този през 80 -те години. Популярни били корсет и пола. Нанизи и бродерии все още силно са присъствали, но са били по-деликатни. Роклите без презрамки са били господстващ стил.

Днес булките не са толкова строго обвързани с модата или социалните тенденции на времето. Те следват много  от линиите на последните десетилетия  или носят изцяло нови и понякога необичайни дизайни.”/>