Какво не харесвам в себе си?

August 20th, 201311:37 pm @

0


Какво не харесвам в себе си?

Какво не харесвам в себе си?

Колко често ви се случва да се погледнете на ден в огледалото? Или да видите своето отражение? Какво си мислите тогава? Как ще ви възприемат другите или дали сам себе си харесвате?

Оказва се, че 80% от жените и 40% от мъжете не са доволни от своята външност. Как да се справим с този проблем?

Човек се сравнява с другите още от самото си раждане! Според психолозите всеки започва да сравнява своята външност с тази на околните още през първата година от живота си. Затова не бива да собсъждаме в присъствието на детето не само неговите физически недостатъци, но и недостатъците на другите хора, както и да не превъзнасяте красотата на другите деца.

От поведението на родителите до 80% зависи какъв тип самооценка ще се формира у детето.

Кой смята себе си за по-лош от останалите

Има три основни типа самооценка:

1. Аз съм по-добър/по-добра от останалите. Хората, които смятат така, са само около 5%.

2. Аз съм като останалите, със своитe достойнства и недостатъци. Тези хора са най-много – около 80%.

3. Аз съм по-лош/по-лоша от останалите. В това са убедени 15%.

Последната група са хората със слаба воля, може да се каже недоволните и хленчещи хора. Те постоянно търсят в думите на околните потвърждение на своята непълноценност. А патологичното зацикляне върху някакъв физически недостатък се нарича дисморфофобия.

Оказва се, че 60% от пациентите на американските пластични хирурзи “лягат под ножа” в състояние на дълбока депресия. До този извод са стигнали изследователите от Факултета по психология на Университета в Чикаго след направено в 20 клиники проучване.

И само 15% от жените след операция смятат, че животът им се е променил към по-добро.

Своето недоволство, неумението да се ориентираме в живота, ние често отдаваме на своята външност. В психологията това се нарича принцип на компенсация. Вместо да работим върху себе си и да направим преоценка на ценностите си, ние обвиняваме за всичките ни беди дългия си нос или кривите крака или теглото в повече – така е по-лесно. А депресията не отминава и се развива комплекс за непълноценност.

Необходима е работа върху себе си

• Започнете “умствена диета”. Отучете се да “предъвквате” обидите от малко значещите за вас хора. Подозрението е наш основен враг. Просто си обещайте да не обръщате внимание на негативните реплики.

• По-смело общувайте с хората. Нали околните ни възприемат по начина по който им се представяме. Дори и най-красивата, но вързана в ръцете жена ще загуби пред жената с жив ум и чувство за хумор.

• Избавете се от стереотипа, че вашата значимост зависи от дължината на краката ви или размера на гърдите. С тях можете да привлечете някого, но едва ли ще го задържите.

• Опитайте се да разгледате своите недостатъци под друг ъгъл. Може би в тях се крие вашето очарование? Нали нашите недостатъци са част от това, което ни отличава от останалите. Често след направените пластични промени човек губи своята индивидуалност.

картината е Woman at a Mirror на Theo van Rysselberghe

 

използвана е публикация на англ, в която има и изследвания за пластична хирургия, но вземахме само някои неша, които са отговор на по-общия въпрос

Какво не харесваме в себе си