РИТА ХЕЙУЪРТ

August 5th, 201311:12 am @

0


РИТА ХЕЙУЪРТ

СКАНДАЛНИ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ
РИТА ХЕЙУЪРТ
Целият й живот беше едно отчаяно търсене на голямата любов

ЕД ДЖАДСЪН – ПИГМАЛИОНЪТ, КОЙТО Я ПРЕРОДИ
Когато Рита Хейуърт среща своя първи съпруг, тя все още се казва Маргарита Кармен Кансино и работи с родителите си в една танцова трупа. Една вечер, по време на прием в Ню Мексико, Ед Джадсън – бизнесмен и импресарио, забелязва младото момиче. Няколко месеца по-късно, минавайки през Холивуд, Рита оттново се среща с мъжа с посребрени слепоочия /тя е на 16, той – на 40 години!/, който й обещава да я направи звезда. Ед я представя на един от шефовете на Колумбия, който е очарован от нейната физика, макар, че я определа, като “не твърде американска”.

Ед се заема да я преобрази: кара я да извади мъдреците си, за да станат бузите й по фини, боядисва косите й рижи и я кара да отслабне с 20 кг. Пак той я кръщава Рита Хейуърт, прибавяйки едно “й” към моминското име на майка й. Те се женят на 19 май 1937 г. “Това беше първият мъж в живота ми, казва по-късно актрисата. Така и не можах да разбера защо се омъжих за него”.

Ед демонстрира Рита като свое творение. “С нея можеш да правиш каквото си искаш”, повтаря той на всеки срещнат. Тя обаче започва да се отегчава с този мъж, който прекарва цялото си време, представяйки я на всякакви мъже, за да й прави след това чудовищни скандали на ревност.

Рита се развежда с него през 1942 г.

ОРСЪН УЕЛС – КРАСАВИЦАТА И ГЕНИЯТ
Една вечер Рита получава странно телефонно обаждане – това е Орсън Уелс, който иска на всяка цена да й посвети свой сценарий. Още от първата им среща, Орсън Уелс започва ожесточено ухажване. Злите езици разказват, че той се бил обзаложил на 2 000 долара, че ще я прелъсти.

Двамата стават неразделни. Рита е влюбена за пръв път. Оженват се през септември 1943 г. Рита иска да има дете. “Дано само не е умно като теб и красиво като мен”, скърца със зъби Уелс. Дъщеря им Ребека се ражда благополучно, но младият баща все по-често изоставя семейството си заради новите си завоевания. Рита решава да поиска развод, но точно тогава той и предлага да снима “Дамата от Шанхай” и тя омеква. През 1947 г., по време на пресконференция Орсън Уелс отразва косите на жена си пред очите на втрещените журналисти и заявява, че от днес нататък тя ще бъде руса. Свикнала с всякакви превъплащения, Рита не трепва. Тя е твърде щастлива, че са отново заедно.

Филмът “Дамата от Шанхай” се оказва пълен търговски провал, а Уелс все по-открито мами жена си. Този път Рита скъсва окончателно с него.

НАЙ-БОГАТИЯТ И НАЙ-КРАСИВАТА
Един ден, в един киносалон в Кайро, един мъж остава поразен от красотата на Рита Хейуърт в “Любовта идва танцувайки”. “Искам на всяка цена да срещна това вълшебно създание”, въздиша той. Това е Али Хан, син на свръхбогатия Ага Хан. Той успява да осъществи мечтата си 7 години по-късно по време на една вечеря в Палм Бийч. Рита се влюбва отново. Двамата предприемат пътешествие из Европа, следвани от кохорта журналисти, които порявяват огромен интерес към тяхната идилия. Бащата – Ага Хан, също пожелава да се срещне с Рита и подобно на сина не устоява на чара й. За да се ожени за нея, Али се развежда с Джейн Гинес, наследничката на ирландската бира. Сватбата е отпразнувана на 27 май 1949 г. във Валорис сред разкош, достоен за приказките на 1001 нощ.

“Али е най-прекрасният мъж, твърди Рита, но бързо се разочарова. Тя едва ли си е давала сметка, че става съпруга на висш мюсюлмански глава, който не е свободен в своите желания. Раждането на дъщеря им Ясмина не оправя положението. “Ние никога не оставахме сами”, казва Рита. Когато се опитвах да му обясня, колко страдам от това, той ми казваше, че трабва да изпълнявам дълга си”.

Веднъж, по време на сафари в Кения, Рита решава да се изкъпе, но Али се портивопоставя: “Ти забравяш кой съм!”
Тя не издържа и заминава за Америка с дъщерите си.

ДИК ХЕЙМС – МОШЕНИКЪТ
Холивуд не посреща Рита с отворени обятия. Бракът с мюсюлманин, пък било то и принц, е разтърсил американците, които си я представят женена за някакво полигамно чудовище. Те не могат да й порстят, че е напуснала киното. Собственикът на Колумбия също не може да й прости, че го е изоставила в разцвета на славата си и й налага драконовски условия: Рита трябва да приема сценариите без да дискутира. Рита се примирява и снима няколко филма, които нямат никакъв успех. По това време публиката се интересува от новия секс-символ – Мерилин Монро, която Рита презрително нарича “големия картоф”.

Кагато среща Дик Хеймс, тя е депресирана и уязвима. Аржентинец по произход, този неуспял певец вижда в нейно лице идеалната плячка. Той дължи на американските власти 90 000 долара и отказва да плаща издръжка на трите си бивши жени. Опитва се да вземе в свои ръце кариерата на Рита и за пореден път я скарва с Колумбия. През 1955 г. тя получава развод заради проявена към нея “особена духовна жестокост”

ИЗКУПИТЕЛНАТА ЖЕРТВА
На 40 години, Рита е една изхабена жена. Симптомите на ужасната болест Алцхаймер вече започват да се проявяват Получава смущения на паметта, пие все повече и повече и не понася собствения си образ. Джеймс Хил, продуцент, който все още вярва в таланта й, ще й даде за последен път желание за живот. След сватбата им през 1958 г. тя се снима в “Разделени маси” и в “Хората от Кордура”, които се оказват търговски неуспех.

През 1960 г., вестта за смъртта на Али Хан й нанася окончателния удар. “Али беше голямата любов на живота ми”, казва Рита. Виждайки, че не може да направи повече нищо за нея, Джеймс Хил иска развод. Рита изпада в дълбока апатия. Умира през май 1987 г. В последните мигове на съзнание тя казва: “Ако трябва да го направя отново, бих го направила точно така. Само бих искала да срещна голямата любов, единственото нещо може би, което ми е липсвало.”