Карл Лагерфелд

September 11th, 20138:56 am @

0


Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд (10.09.2013 -19.02.2018)

Роденият в Хамбург творец е символ на класа и елегантност още от началото на кариерата си в модна къща Фенди. От средата на 60 те години Лагерфелд вече е име в модната индустрия.

Ексцентричност и дързък дизайн отличават тоалетите на германеца. Негова запазена марка са черните слънчеви очила, бялата коса на плитка, тъмно палто и ръкавици.

В края на миналия век Лагергелд е обявен за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Името му нашумява през 70-те с работата му за модна къща Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет -а – порте. Дръзкият му стил бързо му носи международна популярност и Лагерфелд е в екипа на модна къща Шанел, като главен дизайнер, където завинаги променя посоката на историята на модата.

От 1983-та е творчески директор в Шанел и произвеждаше собствена марка облекла – KL и KL by Karl Lagerfeld.

Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на марката, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда легендарния бранд до върха през 80-те и 90-те години. Вгражда завинаги запомнящия си почерк в развиването и надграждането на големи модни брандове като Fendi, Chloé и Ghanel.

Карл Лагерфелд живее в Париж с любимата си сиамска котка Шупет, която е и негова муза.

Възгледи за живота на Карл Лагерфелд

-„Не харесвам стандартна красота. Няма красота без странност.“

– “Суета – най-важното нещо в живота.”

– “Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да се гмурнеш във въображението си – никога не можеш да се удавиш.”

– “Престъпление е да кажеш, че ти е скучно, при положение, че времето е толкова ценно и има толкова много неща, които могат да се вършат: да се чете, да се учи, да се наблюдава.”

–  “Харесва ми идеята за дисциплинирана лудост.”

– “Понякога най-добрите идеи ми хрумват, когато съм във ваната, в леглото или малко преди да се събудя сутрин… като телевизионна антена съм – хващам всичко тогава, когато си поискам.”

– “С всяка книга, която си купуваш, трябва да купиш и времето да я прочетеш.”

– “Личността започва там, където свършва сравняването с другите.”

– “Защо да спра да работя? Ако го направя, ще умра и всичко ще свърши. Имам късмета да работя във възможно най-перфектните условия. Мога да правя каквото поискам във всички сфери. Трябва да съм много глупав, за да спра. Работата е начин да избягаш от скуката.”

– “Животът не е конкурс за красота. Някои грозни хора са страхотни.”

– “Не мога да търпя ниски мъже. Жената може да не бъде висока, но мъжът – никога. Ниският ръст е причина за всички техни комплекси и ненавист към околните.”

– “Жената е най-перфектната кукла, която някога съм обличал с удоволствие и възхищение.”

– “Винаги си лягам безупречно чист. Като бях малък, майка ми ми казваше, че може внезапно да умра през нощта, затова трябва да съм се погрижил да изглеждам на 100%.”

– „В днешно време не е задължително да имаш много пари, за да си добре облечен.”

– “Какво означава днес да си модерен? Отпуснат, спокоен, естествен”

– „Няма проблеми – има само решения – добри или лоши.”