доклад за щастието

доклад за щастието
Не само парите ни правят щастливи, се казва в World Happiness Report

Българите са сред най-нещастните хора в света. Ние сме на 147-мо място от общо 156 страни, разгледани в първия по рода си Световен доклад за щастието (World Happiness Report). Показва изследването през 2012 г.

През 2013 г България отново е на дъното на годишния Доклад за щастието, поръчан от ООН. Страната ни е на 144-то място от общо 156 участници в класацията, като след нея остават единствено държави като Того, Бенин, Руанда и разтърсваната от гражданска война Сирия. Непосредствено пред нас се нарежда Афганистан.

Изследването, проведено от специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и др. показва отношението на хората към страната в която живеят.

Като критерии за оценка, експертите са избрали шест фактора, сред които

-         реален БВП на глава от населението,

-         продължителност на живота в добро здраве,

-         възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение,

-         субективната степен на свобода при вземането на решения,

-         защитеността от корупция

-         щедростта.

Оказва се, че не просто богатството прави хората щастливи. За това допринасят също и политическата свобода, силните социални мрежи и липсата на корупция.

Според данните, най-щастливи са в Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия, Швеция и Канада. Във втората десетка са държави като Израел (11), САЩ (17) и Нова Зеландия (13). Русия е на 68-о място. Най-близко до „постижението" на България е Македония, която също е на назавидна позиция - 118-та.

По скалата от 0 до 10, глобалният индекс на щастието през 2013 г. е 5.1. Тенденцията е хората в някои части на Африка и Южна Америка да стават по-щастливи през годините, а в развитите индустриални общества тенденцията е обратната.

Страната ни редовно е на незавидни места в подобни международни проучвания, като през 2010 г. сп. Economist дори нарече България най-тъжното място на света



На индивидуално ниво от съществено значение са доброто психическо и физическо здраве, сигурността на работното място и стабилното семейство.

Безработицата причинява почти толкова негативни емоции, колкото може да предизвика една тежка загуба или раздяла. В професионален план сигурността на работното място, добрите взаимоотношения, както и удовлетворението от постиженията ни правят по-щастливи, околкото високото заплащане и удобното работно време.

 

източник http://edition.cnn.com/2013/09/09/business/earth-institute-world-happiness-rankings/?hpt=hp_c3 -

  • Denmark, Norway, Switzerland, the Netherlands and Sweden are the world's happiest countries

  • "It is important to balance economic measures of societal progress with measures of subjective well-being to ensure that economic progress leads to broad improvements across life domains, not just greater economic capacity,"


Психичното здраве е най-големият самостоятелен фактор, който влияе върху щастието във всяка страна. И все пак само една четвърт от психично болните хора получават лечение за състоянието си в развитите страни и дори по-малко - в по-бедните страни.

Стабилният семеен живот и трайните бракове са важни за щастието на родителите и децата. В напредналите страни жените са по-щастливи от мъжете, докато при по-бедните страни такава тенденция не се забелязва. Най-нещастни се оказват хората на средна възраст, показва също едно от заключенията, направени в доклада.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.