Ефективни ли са антибактериалните сапуни?

November 28th, 20132:42 pm @

0


Ефективни ли са антибактериалните сапуни?

images0QAP8MUAВсеки ден ние използваме антибактериални сапуни и почистващи препарати, но колко често си задаваме въпроса за тяхното съдържание.

Обикновено влизаме в магазина забързани, купуваме няколко и ги ползваме ежедневно без да се информираме за съставките им и тяхната безопастност за нашето здраве.  По време на грипния сезон, най-често използваме антибактериални сапуни. Но знаете ли, че те  не са толкова ефективни, колкото си мислите?

Също така  антибактериалните сапуни като Dial Complete съдържат химикал, наречен триклозан,който е доказан, че предизвиква хормонален дисбаланс при тестване върху животни. The New York Times съобщи,че тече разследване на FDA относно безопасността на триклозан, но резултатите остават неубедителни. Други изследвания сочат, че е възможно триклозан да има своя принос за изграждането на  резистентни бактерии към антибиотиците.  Триклозан се употребява в около 75 процента от антибактериалните сапуни и също така може да бъде намерен в домакински  почистващи средства и някои пасти за зъби. Независимо от възможните последици от триклозан,  FDA заключи, че антибактериалния сапун не е по-ефективен от  обикновения сапун в предотвратяването на болести.