Черен петък

November 29th, 20138:02 pm @

0


Черен петък

Черен петък
Световният ден без покупки (Buy Nothing Day) се отбелязва в първия петък след американския национален празни Ден на благодарността (през 2013 г е на 28 ноември – в последния четвъртък на месеца) – през 2013 г. се пада на 29 ноември. 2013 г.

От този ден по традиция започват коледните разпродажби в цял свят и често последния петък на ноември се нарича и „черен петък“ (Black Friday). На този отстъпките в някои магазини и търговски центрове може да достигнат и до 50%, В Америка хората се струпват за да чакат отварянето на магазина още в малките часове на деня за да закупят желаните и мечтани от тях продукти. Понякога в магазините може да възникнат ситуации в които да загинат и хора. Затова активисти призовават да се отнасят разумно към своите потребности и да не се превръщаме в общество от консуматори.

В Америка се заражда идеята за ден без покупки, който води своето начало от 1992 г. през 2001 г. акцията добива световен мащаб. От покупки в този ден се отказват в Канада, Мексико и още 55 страни. През 2013 г. към инициативата се включват още 10 страни.

На този ден в САЩ се издигат лозунги, в големите молове се организират .флашмобове „Заради мира на земята не купувайте“ е един от девизите.

Ако искате да се присъедините към акцията е много просто – откажете се от покупки за 24 часа.

Какво не трябва да купуваме на този ден
Важно е да се внимава какво се купува, защото някой от продуктите след няколко месеци могат да се закупят на много по-добри цени. Такива продукти са, като:

–          зимни дрехи, до средата на Януари ще бъдат с намаление до -70%!

–          детски играчки, 2-3 дни преди Коледа са на най-добри цени! Или веднага след празника

–          спално бельо и то като както зимните дрехи е на по-добри цени през Януари

–          електроника, защото от тях има малко бройки с намалени цени и можете да останете със заблуждението, че закупувате нещо на по-добра цена, а в действителност това да не е така.

–          луксозни стоки, такива вериги нямат желание да правят намаление на своите продукти, но това не означава че някой от тях не биха направили намаления няколко дни преди Коледа.

Внимавайте да не се излъжете, когато пазарувате да мислите, че даден продукт е на най-добра цена сега. Бъдете разумни!

На 29.11.2013 г. се случи нещо интересно у нас. Румънската верига e-mag.bg реши да намали на своя сайт цени на стоки. Но се оказа, че Facebook бе залят с коментарите на недоволни и разочаровани потребители.