Как да го откриете

November 22nd, 201312:22 pm @

0


Как да го откриете

6 прости начина да откриете господин Подходящ

Мислили ли сте някога за това как сваляте обувките си? Просто ги поставяте настрана? Какво би било, ако отделяте внимание на начина, по който правите това всеки ден? Според принципите на Дзен, простото упражнение да обръщате внимание на начина, по който правите нещата – като например това, да си свалите обувките – може да ви разкрие интересни неща за вас самите, както и да направи живота ви по-богат и по-пълен. Дзен е насочен към отварянето на сърцето, изчистването на съзнанието, превръщането ви в човек, който живее в настоящето и е точно това, което е. В това се състоят и тайните на любовта.

Ако сте уморена да бъдете сама или се борите с едни и същи проблеми във всяка връзка, отново и отново, време е да нучите нещо повече за това каква сте в действителност, какво очаквате от една връзка и как отварянето на съзнанието може да ви помогне да намерите трайна любов. Започнете с някое от 6-те упражнения от “Дзен и изкуството да се влюбваш”.

1.   Погледнете този, който е точно до вас

Много често неженените губят доста време в търсенето на точния човек. Дзен предлага да спрем да тичаме наоколо и да погледнем това, което е пред очите ни. Погледнете човека, който е най-близо до вас точно сега. Било то приятел, потенциален кандидат или нещо повече, обърнете внимание на това как го отблъсквате. Престанете да го правите  и просто позволете да бъдете заедно по какъвто и да е начин. Приемете нещата във вашата връзка такива, каквито са.

Направете същото на следващия ден с някой друг. Това не означава, че трябва да сте готови да се ожените за всеки, изправил се на пътя ви. Това е само упражнение за да видите колко често вероятно пренебрегвате тези около вас, защото сте заети да чакате мистър Подходящ да се появи. Колкото по подходящи можете да бъдете с всеки, толкова ще сте по-отворени за реалните възможности на настоящето.

2.   Престанете да играете с любовта.

Толкова неженени се оплакват, че никой не ги обича. Причината за това може да е много порста. Те са толкова заети да играят игри, че потенциалните партньори никога не могат да разберат кои са те в действителност.

Каква роля или игра играете във вашите връзки? Каква роля очаквате другите да играят? Вероятно следвате много прост модел, но въпросът е: В човека ли се влюбвате или в ролята, която той играе? Ако не сте сигурни за това кой каква роля играе, сменете ги замалко. Опитайте да играете различни роли. Опитайте с някой, който играе роля, която не ви е привична. Обърнете внимание как ще се чувствате.

Целта е да разберете разликата между това кой сте и каква роля играете. Евентуално бихте могли да изоставите ролите и да бъдете това, което сте – това е същността на Дзен –състоянието. Това което сте е винаги прекрасно и достойно за любов.

3.   Оставете партньорите да идват и да си отиват.

                  Една голяма пречка в любовния живот е тенденцията да се вкопчваме и залепваме един за друг, като по този начин пречим на любовта свободно да расте. Дзен ни казва да я оставим.

Когато някой иска да влезе в живота ви, оставете го да влезе. Приветствайте личността,  която и да е. Радвайте се на това, което ви дава, дори да е за кратко.

Когато дойде време някой да си тръгне, оставете го да си отиде. Не възприемайте това, че някой си отива от живота ви като отхвърляне, загуба или изоставяне. Осъзнайте, че това няма нищо общо с вас. Просто е дошло време да си отиде.

Постъпвайте така и с вас самите. Оставете се да влизате и излизате свободно и  не се оставяйте да бъдете окована в ненужни вериги. Колкото повече освободите себе си и другите, толкова по-лесно ще се влюбвате.

4.   Изхвърлете стария багаж.

Някои хора смятат, че любовта е невъзможна, ако всичките им нужди не са задоволени. Обаче същите тези хора всеки път се учудват, че  задоволяването на техните изисквания не води до щастие. Обратно, изискванията са пречка да се влюбиш.

Какво е вашето “трябва” в една връзка? Ако не можете да отговорите веднага, извадете лист, напишете вашите изисквания и след това хубаво ги огледайте. Дайте си сметка, че това са неща, който държат всякакви хора и възможности далеч от вас. Този багаж може също така да ви прави страхлив, скован и затворен за всичко, което имате на разположение точно сега. Дзен ви призовава да скъсате със старите изисквания.

Опитайте едно от тези изсквания да отпадне поне за един ден. Вижте как ще се чувствате без него. Помнете, винаги можете да го върнете обратно. След това опитайте още един ден. Като правите това много пъти, може да откриете, че неща, които сте смятали за много важни за вашия живот всъщност не са. Колкото повече правите това, толкова по светъл и щастлив ще се чувствате. Освен това тази отвореност позволява на всякакъв вид хора, възможности и ситуации да се изправят на пътя ви. Като изхвърлите стария си багаж, вие ще им освободите място.

5.   Давайте подаръци.

Да даваш и да получаваш е в основата на всяка връзка. Когато сме влюбени, това никога не е проблем. Ние естествено даваме и сме щастливи от всичко, което ни е предложено в замяна. Ако искате да се отворите за любовта, възприемете това състояние на духа и започнете естествено да давате.

Какви подаръци давате на другия в една връзка? Какво се надявате да получите в замяна? Сега, спрете за момент и си помислете какво друго можете да дадете на някого. След това го дайте. Правете това всеки ден. Всеки следващ ден давайте нещо друго. Не става въпрос за нещо модерно или скъпо – не е необходимо да давате нещо материално – просто нещо, което ще направи нейния или неговия ден по-хубав. Правете това с различни хора. Дзен препоръчва да правите това без фанфари и без да очаквате нещо в замяна.

Правете това и със себе си. Помислете за момент какъв подарък бихте искали. Например да се разходите в парка, да си купите ново червило или да прекарате извистно време с някой, на когото държите.  Правете си подарък всеки ден.

Това упражнение е просто, но много могъщо. Ако правите това всеки ден, светът на вашите взаимоотношения ще се обърне на 180 градуса. Когато давате, помнете да не очаквате нищо в замяна, дори усмивка или благодаря. Давайте заради самото даване – без изискване и без очаквания. Като живеете с това отворено, благородно съзнание, всякакъв вид други подаръци ще идват при вас естествено.

6.   Бъдете приятели на самите себе си.

Много хора твърдят, че са самотни дори когато имат партньор до себе си. Това е така, защото те все още не са се сприятелили със самите себе си. Дзен твърди, че когато се сприятелите със самите себе си и цените това, което сте на личностно ниво, вече е невъзможно да се чувствате самотни.

Сприятелете се със себе си. Отделете време да размислите кой сте всъщност вие. Приемете всичките си страни. Престанете да съдите и отхвърляте това, което става във вас. Останете тих, неподвижен и се вгледайте в себе си.

Започнете с това упражнение. Концентрирайте се върху вашето дишане и обърнете внимание какво се случва. Да бъде. Приемете го и се върнете на вашето дишане. Разберете, вдишване след вдишване, че вие сте съвършен такъв, какъвто сте. Можете ли да изберете да бъдете това естествено “себе си” в една връзка? Можете ли да изберете да имате връзка с човек, който просто иска и цени това, което сте? Да направите позитивна промяна в живота си – и във вашата връзка – може да започне с нещо толкова просто, като начина, по който си сваляте обувките.

Когато  станете себе си,
Дзен става Дзен,
Когато станете себе си,
Целият свят се влюбва”.

Стефка Симеонова