Коледен базар

Коледен базар

Коледен базар


В София вече за трета година се организира Немски Коледен базар. В самия център до Ал. Невски, на площад Батенберг, срещу Националната художествена галерия. Това е място където Коледният дух оживява, може да изпиете чаша греяно вино (глювайн) с приятели, да хапнете вурст, коледни сладкиши или да изберете коледни играчки за елхата, свещи или някоя малка вещ, която да създаде очакване на празника у дома ви.

В Пловдив също се организира Коледен базар.

Какво е Коледен базар открих за преди години във Виена, пред кметството – малки дървени къщички, много хора, аромат н греяно вино, сладкиши, разни малки подаръци. След това в Мюнхен. В Залцбург присъствах и на затварянето на Коледния базар на 25 декември рано сутринта с типична австрийска педантичност той просто бе прибран.  А след това в Будапеща няколко години коледният базар бе част от нашето ежедневие, защото живеехме в центъра, а в средата на ноември цялата туристическа улица се превръщаше в огромен Коледен базар. Заслужава си, ако имате възможност да посетите някои от тези градове, но макар и в умален вид това, което си случва в София е място за срещи и разходка в някоя вечер на декември.

От туристическата momondo са съставили класация на едни от най-големитеколедни базари, които създават неповторима, вълшебна атмосфера

kb 1

Градините „Тиволи” в Копенхаген


Стотици еленчета и хиляди светлини украсяват най-старият увеселителен парк в Европа. Всяка година има и тематични композиции като тази година гостите и посетителите му ще имат възможност да се потопят в атмосферата на скандинавското и руското Рождество


kb 2



Дрезден


Най-старият коледен базар в Германия е в Дрезден и е почти на 600 години. По това време на годината тук се стичат занаятчии от всички германски провинции, за да представят изделията си. На централния площад ще бъде издигната 14-метрова пирамида, която на 10 декември вечерта ще се превърне в своеобразна театрална сцена. Върху нея ще оживеят дървени фигурки. През втората неделя на декември ще се състои и традиционният ежегоден Фестивал на щолена

kb 3

 

 Залцбург


Величествена катедрала в далечината, силует на средновековен замък на върха на близкия хълм, фонтан с височината на двуетажна къща, затворен в авангарден стъклен купол – те са задължителните декори на коледния панаир в Залцбург. Програмата на празненствата тази година ще е издържана изцяло в духа на традициите – хорови изпълнения на рождественски песни, концерти на духови оркестри и изложби в задния двор на Резиденплац. А търговците ще разливат щедро горещ глювайн и ще изкушават с аромата на вкусни сладкиши.

kb 4

 

Прага


По това  време на годината Прага е пълнас коледни базари, но най-добрият от тях е разположен в сърцето на Стария град – на Староместкия площад. Тук, в ярко украсени къщички, разположени около огромно елха, продават ръчно изработени дървени играчки, традиционните кукли марионетки, свещи и кристални топки. На всяка цена трябва да се опита местният вариант на сладкото горещо вино - медовина. И тази година, на площада ще бъде разположена сцена, където актьори и музиканти ще се редуват да изпълняват кратки пиеси и концерти под открито небе.

kb 5

 

 Брюксел


Рождественият базар в Брюксел се състои от 240 дървени къщички, но не изглежда грамаден, а уютен и предразполагащ да се отпуснеш и да опиташ от белгийските вафли, горещия шоколад във всякакви възможни вариации и прочие изкушения на кулинарното майсторство. Интерактивното представление със звук и светлина, превърнало се в традиция за Гран Плас в предколедните дни тази година е под името „Айсберг”

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.