Световен ден на приветливостта

November 21st, 20139:13 pm @

0


Световен ден на приветливостта

Световен ден на приветливостта (World Hello Day)

се отбелязва всяка година на 21 ноември.

Историята е следната. През 1973 г. празник се отбелязва за първи път по инициатива на двама братя, американци Майкъл и Брайън Маккомак (Michael and Brian McCormack) в самия разгар на студената война, в отговор на конфликта между Египет и Израел. Денят е като необходимост като знак на протест против утежнената политическа ситуация.

„Необходим е просто, но ефективно дело“ – решават братята и изпращат писма с поздрав по цял свят. Те на никого не досаждат със своите идеи за борба за мир в целия свят. Те просто молели адресата да поздрави още някой човек, ако може десет човека… Тази идея достигнала до 180 страни.

hello

От този ден Световният ден на приветливостта се отбелязва и хора от всички възрасти и професии, големи политически лидери, финансисти, предприемачи, световно известни звезди… Това е ден за дружески поздрав и радостни емоции, ден за добро настроение.

Начините за приветствие при различните народи са различни. Европейци и американци се поздравяват с ръкостискане. Китайци и японци като се покланят. В Латинска Америка се прегръщат. А в Лапландия и Полинезия се поздравяват като си търкат носовете, а в Самоа като се помирисват. Но колкото и да са различни хората и традициите посланието на поздрава е навсякъде еднакво силно, ако е искрено.

Здравей

Една обикновена думичка, а носи толкова емоции, смисъл и послание носи. Да кажеш Здравей на човека, който срещаш е действие, което иска малко усилие, дори по навик може да го кажем, а може да е начало на интересен разговор, на ново приятелство…