Телесна карта на емоциите

January 1st, 20144:25 pm @

0


Телесна карта на емоциите

Учени са установили, че физическите емоции се усещат еднакво от различи хора.

Статията е публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.„Ние често усещаме емоциите със своето тяло. Когато се разхождаме в парка с нашата любима под ръка, ние стъпваме леко и нашето сърце се вълнува, в същото време тревогата заставя нашите мускули да се напрягат, а ръцете се изпотяват и треперят преди важна среща. Многочислени изследвания показват, че емоциите ни подготвят към изменения в околната среда, активират сърдечно съдовата система, мускулната, невроендокринната и автономна (вегетативната) нерва система.“ Пише Лаури Нумменмаа (Lauri Nummenmaa) от университета Аалто в Хелзинки (Финландия) и неговите колеги. Доброволците в експеримента на Нумменмаа слушали емоционални думи и истории, гледали видео фрагменти или разглеждали фотографии с  различни изражения а лицата. Всеки път след това те трябвало да оцветяват изображения с контури на човешко тяло, като отбелязват в коя област на тялото те са усещали емоции. По този начин от учените са изследвани 13 емоции.

Телесна карта на емоциите

emocii telo

В експеримента са участвали както европейци (финландци и шведи), така и азиатци (тайванци), общо 701 човека. Учените са установили, че при всички участници изпитваните емоции се разпределят по тялото еднакво. Те предполагат, че това е свързано с физиологични механизми.

Наблюдава се връзка на „базовите“ емоции – ярост, страх, отвращение, щастие, тъга, удивление – с усещане в горната част на гръдния кош – това отразява изменения в дишането и темпа на сърцебиене.

За яростта и щастието е характерно усещането за повишен тонус  на ръцете и краката, затова тези емоции подтикват човек към активно движение.

А унинието е свързано с усещане за вялост.

Изследователите смятат, че резултатите от тяхното проучване може да се използват в психиатрията, тъй като нарушение в откритите от тях шаблони може да бъдат признак за емоционално разстройство.

emocii telo 1

снимка flickr