Оскари 2014

На 3 март 2014 г. в  Долби Титър в Лос Анджелис за 86-ти път Американската филмова академия раздаде наградите Оскар.

„12 години в робство“ на Стийв Макуин стана филм на годината. Филмът разказва истинската история на чернокожия Соломон Нортъп от Саратога, Ню Йорк, който е отвлечен и продаден като роб. Затова и въпросът за робството беше застъпен в речта на режисьора Стийв Макйуин при получаването на статуетката:  Всеки заслужава не просто да оцелява, а да живее. Това е най-важното, което ни остави в наследство Соломон Нортъп. Посвещавам наградата на всички хора, преминали през робството и на тези 21 милиона души, които днес все още са третирани като роби. 

Един от филмите с най-много номинации тази година -  „Гравитация“, получи 7 Оскара, сред които пет статуетки във всички технически категории, както и наградата за режисура, която отиде при Алфонсо Куарон.

Кейт Бланшет спечели наградата за най-добра актриса в главна женска роля за играта си в "Син Жасмин" на Уди Алън:  На тези в киноиндистрията, които все още глупаво се придържат към идеята, че филми за жени с главен герой женски персонаж са просто ниша, ще кажа, че не са. Зрителите искат да ги гледат и всъщност те носят печалби, каза Бланшет.

Матю Макконъхи получи Оскар в категорията за най-добър актьор в главна мъжка роля за превъплъщението си ХИВ-позитивен тексасец. В речта си  актьорът благодари и на Бог: Първо, искам да благодаря на Бог, защото  поглеждам към него. Той изпълни живота ми с възможности и ми показа, че е научен факт, че благодарността се връща.

Първият Оскар на церемонията, водена за втори път от телевизионната водеща и актриса Елън Деджерерис получи Джаред Лето. Лето беше отличен  за поддържаща мъжка роля за участието си в "Клубът на купувачите от Далас". При получаването на наградата, актьорът, който играе болен от СПИН транссексуален,  се обърна и към хората в Украйна: На всички мечтатели по света, които тази вечер гледат шоуто на места като Украйна и Венецуела, искам да кажа: Ние сме тук, и докато вие се борите да осъществите мечтите си и да дадете живот на невъзможното, ние мислим за вас. Тази статуетка е и за онези 36 милиона души, които загубиха битката със СПИН и за всички вас, които са били обект на несправедливост заради това, което сте или  тези, които обичате. Днес стоя тук пред целия свят с вас и за вас.

Родената в Мексико и отраснала в Кения Лупита Нионго получи Оскар за  поддържаща женска роля. Нионго изпълнява ролята на Патси в творбата "12 години в робство", която разказва истинската история на отвлечен и продаден  като роб свободен чернокож мъж.Благодаря на Академията за това невероятно признание. В един момент не ми убягна, че толкова голяма радост в моя живот е благодарене на много болка в нечий друг, така че отдавам чест на моята гороиня Патси. Благодаря ви, че стигнах дотук. Това е най-радостният момент в живота ми.

Наградата за анимация е за  "Замръзналото кралство" на Дисни. Преди това филмът, който е по приказката на Андерсен „Снежната кралица“, спечели всички възможни отличия, като Златен глобус, БАФТА и други.

"Голямата красота" на Паоло Сорентино победи в категорията за най-добра чуждестранна творба. Той спечели в надпревара с палестински, датски, белгийски и филм от Камбоджа.

Големият губещ беше "Американска схема", който остана без нито една статуетка въпреки десетте си номинации. Леонардо ди Каприо не получи Оскар. този туит изразява меннието му. Филмът "Вълкът от Уоил Стрийт" независимо от своя успех не му донесе статуетка.

twitter leo

 

Нощта на Оскарите
и роклите на звездите

ДЖЕНИФЕР ЛОУРЕНС В CHRISTIAN DIOR
КЕЙТ БЛАНШЕТ В ARMANI PRIVE
САНДРА БАЛОК В ALEXANDER MCQUEEN


oskar rokli 2014

 

Dani Budevska Истината е, че всяка година се повтаря едно и също-форум на модните дизайнери и бижутери. Гледах цялото представление. Елен Дедженерис беше много в добра форма -оригинална, с много шеги. Да се чудиш за Оскарите на" Гравитация "и нито един "за Вълка от Уолстрийт", а за "12 г в робство" - само 1 Оскар за филма,като цяло. Чудесно е, че за първи път присъдиха Оскар на чернокож режисиьор.След 86 години номинации!Сидни Поатие беше страшно развълнуван, заедно с Анджелина Джоли,която го придружаваше, за да обявят наградата им. А може би помните-той беше първият афроамериканец с Оскар.

oskari samsung

 

Церемонията по награждаването бе отразявана в социалната мрежа Twitter. Туит от вечерта на оскарите постави исторически рекорд
На нея водещата на церемонията Елън Дедженеръс се е снимала с Мерил Стрийп, Дженифър Лоурънс, Брадли Купър, Джулия Робъртс, Брад Пит, Анджелина Джоли и носителката на "Оскар" от вечерта Лупита Нионго. В лявата част на кадъра до Дженифър Лоурънс се вижда и Джарет Лето.

Samsung дават на Елън Дедженеръс 3 милиона долара за благотворителност, които да бъдат дадени на 2 различни благотворителни организации