Сакура

March 26th, 201411:37 am @

2


Сакура

Когато в Япония цъфтят вишните е впечатляващо

В края на март до началото на април стотици дървета се покриват в цвят от снежно бяло до розово. Япония се превръща в една цъфтяща страна. Нарича се сакура.

Първите пъпки разцъфнаха на контролирани дървета в парка на град Нагасаки на южния остров Кюсю на 21 март 2019. По традиция началото на сезона на сакурата се обявява тогава, когато на контролните дървета се появят най-малко пет нежно розови цветчета.

Всяка година като магнит привлича хиляди хора, които желаят да се насладят на това изумително по красота зрелище. Цветовете на вишните са само за няколко дни. Но тази нетрайна красота е неотменна част от културата на Япония.

Това е време да оставите вашите задачи и да се порадвате на цветовете. И понеже е трудно да се стигне до Япония подбрахме няколко снимки, които да предадат красотата на цъфналите вишни. И няколко хайку стихове, които да разкрият красотата, възприятието и философията на преходността на цъфтенето на сакура.

За тези, които са в София има едно място където може да се видят сакура. Това е до Ал Невски – дарение са от японското посолство, има и пред Народната библиотека.

Ако нямаше
Вишневи цветове
На този свят
Колко по-спокойни
Щяха да бъдат сърцата ни през пролетта

Вишнев цвят

 

sacura1

снимка © Korri Crowley

Ах, колкото и да гледам вишневите цветове

В планината покрита от облаци

Няма да се умори погледа

И ти, като тези цветове,

Да ти се любувам – няма да се уморя!

Ки-Но Томонори

sacura2

снимка nastol

Мина пролетната нощ

Белият изгрев се превърна

В море от цъфнали вишни.

Мацуо Басе

sacura3

снимка © Larksgar Annex

Един след друг

Падат цветчетата на сакурата

Трептят от вятъра

Масаока Сики

sacura4

снимка © Tomo

Времето когато цъфтят

Вишните сред облаците

Затова ли

Стана на душата просторно

Като пролетно небе

Камо Мабути

sacura5

снимка © Mandy Kieshauer

Облаци от вишневи цветове

Звън на камбана доплува… от Уеню

Или Асакуса?

Мацуо Басе

sacura6

снимка © David A. LaSpina

Вишните, вишните цъфтят

И за тези стари дървета

са пели някога

Кобаяси Исса

sacura7

снимка imgur

 

 

“Ценността на момента, в който живеем, защото този момент свършва и настъпва неговия край. Както сакурата или цъфналото черешово дърво е красиво само за дни, така едно цветче е красиво за момент и в следващия момент вече то лети към земята, за да намери смъртта си в почвата. Култа към сакура е нещо изключително типично за Япония, защото само през сакурата Япония може да се прочете с желанието й да си обясни до каква степен ние трябва да отдаваме внимание и важност на нещата, които са толкова преходни и как трябва да не пропускаме нито един момент от живота си, защото всеки момент отлита и изпускаме и шансове с него.”

В Япония има пет основни вида сакура и около 200 хибридни вида. За главен се смята сортът “сомейошино”, чиито цветове разцъфнаха в Нагасаки.