аутизъм

April 2nd, 20145:01 pm @

0


аутизъм

На 2 април се отбелязва Световен ден за

повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма

World Autism Awareness Day

 

По последни данни, едно на всеки 150 деца в света страда от аутизъм. Това са около два процента от населението в света. В България са засегнати около 140 000 души.

В 15 български града ще се проведат различни инициативи. В София пред Народната библиотека ще има концерт в подкрепа на борбата с аутизма. По-късно вечерта сградата на Националната библиотеката ще бъде осветена в синьо, като част от глобалната инициатива. Царевец също ще бъде в синя светлина.

Това е част от световна инициатива значими сгради да бъдат осветени в синьо в знак на подкрепа. Повече за това начинание тук http://www.autismspeaks.org/

Ако искате да научите какво е аутизъм – http://www.webmd.com/brain/autism/ss/slideshow-autism-overview

Ако на някого му се наложи да търси информация по въпроса ще открие много.

Какво представлява аутизмът? Свързва се с усамотяване, самоизолиране. Това е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Това е разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър (Kanner, 1943). Паралелно с Канър австрийският педиатър Ханс Аспергер(Asperger, 1944) наблюдава сходни с аутизма клинични симптоми, които залягат в основата на Синдрома на Аспергер – друго разстройство от аутистичния спектър.

Трите основни симптома са

1) нарушение в социалните взаимоотношения, 2

2) нарушения на речта и езика и

3) стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

Препоръчваме книгата „Как да живеем с Аутизъм и синдром на Аспергер“, автори Крис Уилямс и Бари Райт.

autism

Аутизмът е нещо, което всички ние носим в себе си и само емоционалната ни интелигентност, ни помага да се справяме и нашият аутизъм, да се проявява сравнително рядко, само при състояние на много силен стрес. Описанието е от сайта на Фондация “Стъпка за невидимите деца на България”, която обединява родители на деца-аутисти.