Яйца с естествени бои

April 8th, 20143:56 pm @

1


Яйца с естествени бои

Великденски яйца с естествени бои

Има много начини, традиции и техники с които да се боядисат яйца за Великден. Може да се използват бои, които се предлагат, да се направи декупаж, да се боядисат с тъкан, дантела, да се нарисуват, да се сложат ваденки. Много от техниките включват използване на синтетични бои. Но яйцата може да боядисаме и с продукти, които се намират в нашата кухня, може да ги боядисаме с хранителни продукти.

Dye Easter Eggs With Natural Ingredients Recipe

egg est boi

Технологията на боядисване с природни бои в основата си е еднаква. В началото трябва да се отдели пигмент от продукта. Затова се вари и се прави настойка. За по-ярък цвят оставете яйцата за по-дълго време, докато изстинат.

Тук има два варианта – да сварите яйцата в отварата – тогава трябва да бъде повече, за да може да покрива яйцата при варене, другият вариант е сварените яйца да поставите в отварата още топли и да ги оставите докато изстинат.

egg luk

С люспи от лук

са боядисвали яйца от векове. Това е не само наличен красител, но и мощно бактериално и противомикробно средство. Колкото повече люспи използвате толкова по-наситен оранжев цвят ще получите

egg spanak

С коприва или спанак

така се боядисват яйца в зелен цвят. Няколко стръка коприва (може и суха) или спанак (може и замразен) сварени в малко вода са достатъчни за да направите яйца в цвят зелен.

egg zele

С червено зеле

ако сте приготвяли кисело зеле и сте слагали 1-2 глави червено зеле за цвят знаете, че се боядисва във виолетово. За да боядисате яйца във виолетов цвят вие е необходимо около 500 г зеле, което да сварите и да имате лилави яйца.

egg kurkuma

С куркума

за да имате яйца в красив оранжево жълт цвят са ви необходими около 10 г куркума

egg kofe

С кафе

за да оцветите якцата в светло кафяв цвят са ви необходими около 6 с.л. кафе, което да сварите

egg borovinki

С боровинки, касис

може да боядисате яйцата от нежно розово до тъмно виолетово, но технологията е друга тук – трябва да вземете плод и с него да натъркате черупката на яйцето

egg cveklo

С червено цвекло

 знаете как боядисва червеното цвекло, но яйцата с него не стават червени, а ще станат кафяви. За целта сварените яйца покрийте с настъргано червено цвекло, а след това ги оставете да изсъхнат. Може да използвате и сок от червено цвекло в което сте добавили 1 с.л. оцет – тогава яйцата ще добият еднороден розово кафяв цвят

 

Използвани са снимки от http://www.supersadovnik.ru/