Пипи Дългото Чорапче

April 2nd, 201412:54 am @

1


Пипи Дългото Чорапче

На 7 септември 1945 г. е издадена за първи път детската книжка „Пипи Дългото Чорапче”
Това е първата книга на Астрид Линдгрен.
Създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин. Детето само дава името на героинята – Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап. Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае.

Най-силното от всички момичета може да научи всеки да живее с удоволствие

Сред детските герои от книгите има една чудесна героиня, която никога не е ходила на училище, но се чувства прекрасно и без всякакви таблици за умножение

Кой харесва със лунички своето лице, има чанта със парички и добро сърце? Кой на своята тераса, коня си държи и умее да наглася хубави лъжи. Кой? 
Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова или

Пипи Дългото Чорапче

Любим пасаж “— Гледай ти! — възкликна Пипи и зажумя. — Та нима гледането струва пари? А аз по цял ден се разхождам и зяпам! Кой знае колко пари имам да давам за това!
След малко тя внимателно отвори едното си око и започна да го върти на всички страни.
— Да струва колкото си ще — каза тя, — но просто трябва да погледна!” от „Пипи отива на цирк“

pipi astrid

Астрид Линдгрен и Ингер Нилсон, изпълнителката на ролята на Пипи във филма, 1969 г.

Героинята Астрид Линдгрен измисля заедно със своята дъщеря преди повече от 70 години преди повече от 70 години, но и днес Пипи е любима на много поколения на малки и възрастни читатели, или поне на тези, които са успели да съхранят детското в себе си.

Ето и още

–      Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.

–      Много е весело да копаем злато например, но и това не става, защото не знаем къде има злато. Най-много има всъщност в Аляска, но там пък просто не можеш да се разминеш от златотърсачи.

–      Можете ли да заспите без приспивна песен? Аз винаги трябва да си попея малко, иначе не мога да мигна.

–      От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

–       Дали е трудно да се лети? Човек сигурно би могъл да се научи да лети надолу. Но положително е по-трудно да се лети нагоре.

–      За да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения.

–      Човек никога не бива да води маймуни със себе си, когато отива някъде

–      Да, времето си тече, а ние стареем. Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали.

–      За да претърпиш корабокрушение, първо трябва да имаш кораб.

–      Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят

 

А защо не вземете книгата, може и онази с жълтите корици от детството, и да препрочетете Пипи или да я прочетете заедно с вашите деца, ако още не могат да четат. Има какво да се научи от най-силното момиче в света. И може би ще станем малко по-добри и по-силни.

“Ако тук не се случват чудеса – ще трябва сами да направим чудо”