Разтурни понеделник

April 21st, 201412:17 pm @

1


Разтурни понеделник

Разтурни понеделник

На втория ден на Възкресение Христово започва Светлата седмица, която поставя завършека на Великденския празничен цикъл. В дните на Светлата седмица се благославят светиите.

Вторият ден на Великден се нарича още “разтурни“ или „разметни“ понеделник “, свързан с обичая “размятване на яйца” за предпазване от градушка и за плодородие.

Вторият ден на Великден се нарича “разтурни“ или „разметни“ понеделник и е свързан с обичая “размятване на яйца”. Според традицията на този ден младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си боядисани в червено яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

През трите празнични дни на Великденските празнициима общоселски хора, чиято основна функция е предпазно магическа. Седмицата след Великден се нарича Томина неделя  и с нея се поставя завършека на Великденския празничен цикъл.

Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Иисус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза “Тома неверни”, а денят е наречен Томина неделя.

снимка Fani Rivington