Искрен смях

May 9th, 20143:15 pm @

0


Искрен смях

Човек лесно определя дали смехът е искрен

Смехът е една от социално значимите емоции на човек. Обикновено смехът изразява дружелюбна настройка към събеседника, готовност към продължение на разговора и сътрудничество.

Интересен факт, че смехът не е присъщ само на хората. Смеят се маймуните, кучетата, плъховете, а за делфините имаме усещането, че се усмихват.

В рамката на експеримента  учените са се опитали да установят колко е сложно да се отличи естествения смях от изкуствения, престорен смях. За целта били записани различни варианти на спонтанен и изкуствен смях на студенти. Доброволци 63 на брой е трябвало да прослушат записите. 75% са познавали кога смехът е спонтанен, 2/3 са установили кога смехът е изкуствен.

След това учените са намалявали записа на естествения смях. Оказало се, че да се разбере неговата емоционална окраска ставало в пъти по-сложно. Загадката на смеха се състои в двете негови съставящи. Звукът се ражда благодарение на емоционалната и речевата система. Втората система може да се подправи, т.е. да бъде и неискрена, фалшива, докато първата – емоционалната – трудно може да се контролира от човек.

Изследването е на Грег Брайънт от Университета в Калифорния. Използвана публикация в Today.com