Залези

June 2nd, 20145:51 pm @

0


Залези

На залез слънце – това е може би най-романтичният момент от денонощието. Небето е обагрено в невероятни цветове от слънчевите лъчи, които го даряват с последна целувка преди настъпването на нощта.

Залезите са едни от най-сниманите моменти навсякъде по света! Но къде са най-красивите? Ето няколко предложения за най-красиви залези в класация на Си Ен Ен.

Къде са най-красивите залези в света

Санторини, Гърция

Санторини е мечта в синьо и бяло и цикламеното на цветята. Когато живееш до вулкан цениш всеки ден – тук има над 350 църкви. Когато бяхме там научих няколко неща, че това е един от трите най-романтични острови. Тройката звучи така според световни класации Карибски острови, Хаваи, Санторини… това е място за почивка,за сватба или меден месец.

На Сантоирни се оказа, че има още една традиция и това е да наблюдаваш залеза. За нашата българска традиция – Джулай морнинг знаем, че на 1 юли се посреща слънцето на Камен бряг, това се оказа нещо ново – да изпращащ залеза. В крайната точка на острова Ойа по залез се струпват много хора, с какви ли не фотоапарати за да заснемат тази красота – как слънцето огрява с последните лъчи кадейрата за да се скрие в кристално чистото синьо Егейско море.

santorini oia zalez

Красивият залез е нещо, което не се случва всяка вечер, за да го заснемеш се иска и късмет да няма облаци… но вечерта прекарана там с бутилка санторинско вино остава незабравима, красива и романтична

santorini zalez

Мостът Ю Бийн в Мианмар

Когато слънцето залязва над най-дългия мост от тиково дърво в света, започва една от най-живописните гледки на планетата. Мостът е кръстен на бившия кмет на град Мандалай – Ю Бийн и е с дължина 1200 метра. Мостът е изключително оживен през деня, като през него постоянно преминават будистки монаси и местни жители и изглежда сякаш си взема почивка, когато слънцето залязва.

zalez3

 

Националният резерват Масаи Мара в Кения

Думата “великолепен” вероятно е измислена за Масаи Мара. Привечер просторната савана се обагря в червено, омайни залези идеално допълват картината. Най-доброто време да дойдете тук е от юли до октомври, когато е годишната миграция на зебри, газели и антилопи от Серенгети.

zalez1

Големият каньон в Аризона, САЩ

“Вярвам в еволюцията. Но също така, когато ходя на екскурзия и видя Големия каньон по залез слънце, вярвам, че и Господ е там”, казва американският сенатор Джон Маккейн. Без значение от религиозните им вярвания, милиони хора посещават това вълшебно място, за да хванат залеза.

zalez2

Дубай, Обединени арабски емирства

Нищо не може да се сравни с това да се любуваш на красив залез, на гърба на камила в Дубай. Пясъчни дюни, плавна походка и силуета на Дубай в далечината създават един класически арабски залез.

zalez4

Уест Лейк, Ханджоу, Китай

zalez5

Великолепна гледка представлява езерото Ханджоу с пагодата си по залез слънце. Оригиналната пагода е построена през 975 г, а легендата разказва за Госпожа Бяла змия, която била затворена в нея в продължение на десетилетия. Тя се разпада през 1924 г. През 2002 г. е построена отново и се намира на оригиналното си място на брега на езерото

Снимки –  Thinkstock/Guliver

снимки Санторини – личен архив