Жадната монахиня

Жадната монахиня

Жадната монахиня


Рецепта Петя Цанкова


Преди много години този сладкиш го опитах за първи път. При положение ,че тогава нямаше такова изобилие от сладки изкушения както сега , този сочен и точен на сладост ,без да накъртва, пандишпанов кекс ни хареса страшно много.За жалост обаче при моя първи опит да го направя ( все пак тогава бях начинаеща кулинарка ) аз направо "удавих" монахинята вместо да я напоя  Така и не повторих опита си ... до вчера!
Почерпете се всички и бъдете живи и здрави !

Продукти:
За кекса :

5 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. вода
1 ч.ч. брашно + 1/2 ч.ч. (при необходимост)
За сиропа:
1 ч.ч.захар
2 ч.ч. вода
За белтъчния сняг:
2 белтъка
3-4 с.л. захар
За глазурата:
1/2 п.краве масло( от 125 гр)
1/2 к.ч.вода( 3 с.л.)
5 с.л.захар
2 с.л.какао
За намазване на формата :
1/2 п.краве масло(от 125 гр)
Още ( от мен ):
50 -100 мл сладкарска сметана

zhadna monahinya

Начин на приготвяне:

  • По рецепта петте яйца без два белтъка се разбиват със захарта , аз обаче разбих пет цели яйца със захарта до побеляване.Прибавя се водата ,разбърква се.След което се постепенно се добавя брашното като се бърка с лъжица.Формата за кекс се намазва с малко по -малко от половината пакетче краве масло.Изсипва се сместа и се пече като стандартен кекс.

  • През това време се приготвя сиропа като се карамелизира захарта и се залее с водата и се изчаква да се разтвори карамела - внимавайте само да не се изгорите! Трик ,който прилагам тук - за да не прегоря захарта и карамелът да не горчи,напръсквам леко с вода захарта преди да я сложа на огъня.

  • Изпеченият кекс още щом се извади от фурната се набожда с дървен шиш или клечка за зъби.И докато е във формата се залива с поизстиналия сироп.Оставя се така около десетина минути да поема сиропа и след това се обръща върху подходящ поднос.

  • Заделените два белтъка се разбиват със захарта и с получения твърд белтъчния сняг се намазва добре отвсякъде кекса.Тук е втората моя корекция в рецептата .Както казах вече аз разбих целите яйца без да отделя белтъци.Вместо с белтъчен сняг намазах кекса с разбитата сладкарска сметана и останах много доволна от резултата

  • Накрая върху белтъчния сняг или сметаната се излива шоколадовата глазура.Тя се приготвя като всички продукти се сложат в малка купа и се сложат на огъня да се сгъстят като се бърка често
    за да не загорят.

  • Хубаво е сладкишът да престои едно денонощие ,тогава той изцяло е поел от сиропа ,сметаната и глазурата и се е превърнал в едно сочно сладко изкушение .... без да се разпада и да е необходимо ползването на лъжица  - снимката долу вдясно. Или поне 4-5 часа да престои- снимките горе вдясно и долу вляво.

  • Сервира се нарязан на парчета и полят с шоколадовата глазура ,стекла се около кекса , за радост на шоколиците


Да ви е сладко !

1 Коментара

daniela Отговори

Mnogo e hubav sladkisha,blagodarq spodelqite v tova nqma nishto losho

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.