Фестивал на боровинките

July 8th, 20148:48 pm @

0


Фестивал на боровинките

Фестивал на боровинките

Обичате планината? Знаете колко са полезни боровинките? Тогава това събитие за вас

Отново и през 2015 г. Три боровинкови дни и нощи се задават в края на месец юли или на 24, 25 и 26 на хижа Амбарица в Троянския балкан, където фокусът ще бъдат боровинките. Освен състезания по бране на боровинки, правене на ръчни шоколади с боровинки (с шоколадите “Гайо”), сладка, мекици, ще има и йога на смеха, танци, фънк и джаз банди, както и всякаква музика през всички дни и нощи на фестивала.

Какво:  Първи Фестивал на боровинките

Къде: хижа Амбарица, в Троянския Балкан

Кога:  25-27 юли 2014 г.

Защо на хижа Амбарица? Тези, които са купували боровинки на пазара в София знаят отговора, там са масивите с най-много боровинки у нас. Други места, които проверено знам са на Витоша, около Алеко (там конкуренцията е голяма) и в Родопите, около Перелик. Но ако вие е страх от мечки да ходите в гората за боровинки и предпочитате добрата компания – още едно предимство.

ambarica

Това събитие ще бъде уникално по рода си, защото ще комбинира разходка в планината, палатков лагер, огън и музика, различни забавления, състезания, игри, филми, и дискусии. Не на последно място – всеки, който има желание, може да си тръгне с вълшебно сладко от боровинки.

За да си направите сладко от боровинки на хижа Амбарица е необходимо да си носите продукти, захар, лимонтузу, бурканчета. Плодовете ще ги наберете там, а може и само голяма кутия и след това да ги замразите за да бъдете здрави през зимата.

borovinki festival 1

 Програма на фестивала:

–       Състезание по бране на боровинки: Желаещите да участват ще са разделени на отбори и ще им бъде предоставен уред за бране. Правилата на играта ще научите по време на фестивала, но можем да ви кажем, че тя ще е комплексна с елементи на спортно ориентиране, отборна игра и др. Най-добрият отбор, както и най-добрите състезатели, ще получат интересни награди осигурени от спонсорите. Паралелно със състезанието ще се прави сладко, което ще бъде подарено на участниците и на гостите на фестивала.

–       “Предизвикателството на Стената” е друго съревнование, което екипът на верига магазини за спортна екипировка “Стената” ще организира. В тази забавна и динамична игра ще трябва да покажете бързина, сръчност и съобразителност. Участието е безплатно, а осигурената награда ще обявим допълнително, но отсега можем да ви кажем, че е примамлива.

–       “Най-добра рецепта с боровинки” е конкурс, в който всички желаещи могат да приготвят своя оригинална рецепта. Планината ще осигури боровинките, ние ще осигурим условията за приготвянето, а вие трябва да донесете останалите продуктите необходими за вашата рецепта.

–       Кръжок по суинг воден от SwingMokeys, където ще научите някои основни движения, а след това ще можете да ги пробвате в по време на суинг парти.

–       Уъркшоп “БОРОвинков БОДИ-арт”, организиран от Сдружение за съвременно изкуство и култура Различният поглед.

–       Йога организирана от младите дами от Wild-berries. Тя ще се проведе събота и неделя сутринта.

–       Фото изложба “Споделянето е всичко”, включваща снимки от цял свят на фотографката и пътешественичка Лора Василева

–       Приготвени са и няколко забавни игри изненади с различни награди.

–       Кино:
>> Документални филми: “Inner World Outer Worlds”, “FORBIDDEN EDUCATION”, “Century of the Self”, “Samsara 2013” и др.
>> Филми за екстремни спортове: Специална селекция от 8 филма за различни екстремни спортове.
>> Други: Български Късометражни филми на тема сноубоард, лонгборд и др.

–       Фолклор: Танцов ансамбъл “Дивля“

–       Музика:
>> На живо: Casual Threesome, Теодора Николаева и още.
>> DJ’s: Balkan, Funk, Drum n Bass, Swing, Reggae, AfroBeat и др.

–       Лекции: Рециклиране, Компост, Еко строителство, Чудесата на водата и още.

–       Настаняваме: Насърчаваме спането на палатки, което е и БЕЗПЛАТНО. Тези, които все пак искат да спят в хижата, цената е 10 лв. на вечер. но побързайте тъй като местата са ограничени. Ако някой има по-специална нужда от легло – например е с дете или не може да спи на открито, молим да се свърже с нас.

borovinki festival
 Как да стигнете до хижа Амбарица

–        Има организиран транспорт с високопроходим автомобил за тези от вас, които изпитват затруднение със стигането да хижа Амбарица, тръгващ от село Черни Осъм. По първоначална програма първите курсове ще са в петък вечерта. Призоваваме хората да направят прехода, пътят е хубав, а разходката здравословна, не на последно място ще намалим ненужните вредни емисии. Съществува възможност да се направи курс с багаж, което би направило вашият преход по-приятен. Този превоз ще се заплаща.

–       С кола: Стигате до с. Черни Осъм. След, което има около 3 часа пеша по маркирана пътека. Приветстваме идващите да споделят плановете за своето пътуване като по този начин могат да помогнат на хора, които нямат транспорт и не на последно място да намалят отделените вредни емисии.

–       С автобус до Троян и оттам автобус до с. Черни Осъм, след което имате приблизително 3 часа пеша по маркирана пътека.
Разписание на автобус Троян-Черни Осъм:
петък: На всеки час последният е в 19.30 ч.
събота-неделя: През 2 часа, последният е в 19.00 ч.

Фестивалът се организира от НПО Freeriderz с подкрепата на много приятели, верига магазини Стената, Деликатеси Житница, Винпром Троян.

Снимките са от Фейсбук страницата на хижа Амбарица