Учителят Петър Дънов

July 8th, 20144:40 pm @

0


Учителят Петър Дънов

“Докато живеем всеки за себе си, успех не можем да имаме”

Учителят Петър Дънов

През 2014 г. се навършват 150 г. от рождението на духовния водач Петър Дънов (11 юли) и 100 г. от първата публична беседа, дала началото на поредицата “Сила и Живот” и 70 години от кончината на Учителя.
Беинса Дуно е създател на автентичното българско учение с последователи от над 50 държави по света.

“Духовното наследство на Учителя” изложба от 26.11. до 22.12.2014 г.

Изложбата е посветена на живота и делото на Петър Дънов в централното фоайе на Националната библиотека “Свети, Свети Кирил и Методий”. Експозицията е посветена на 150-годишнината от рождението му. За първи път могат да се видят ръкописи, първи издания с беседите и лични вещи, съхранявани в Националната библиотека и в общество “Бяло братство”. Особен интерес представляват източниците, разкриващи малко познатия живот на младия Дънов в периода след завръщането му от Америка и до установяването му в София. Показани са над 100 оригинални документа,

От 7 до 13 юли 2014 г. предстоят дни, посветените на Петър Дънов – Учителя.

Точно преди 100 години, в една неделя през март, на ул. „Опълченска“ 66, Учителя, тогава все още г-н Дънов, изнася първата си публична лекция, наречена “Ето човека”. С нея започва неделното си слово, превърнало се в най-известната поредица, наречена “Сила и живот”. Оттогава всяка неделя той говори пред хората в продължение на над 30 години.

Какво определя здравето и къде се крие коренът на болестта?

dynov petyr

Мисли на Петър Дънов

–       Свободата идва като резултат на Любовта. Любов, която не прави човека свободен, не е любов.

–       Кой каквото казва, оставете за негова сметка. Вий си карайте вашата работа, както я разбирате и както ви водят отгоре.

–       Не се докосвайте до злото. Не ви трябва да знаете какво нещо е злият човек.

–       Ако знаете дълбоките причини за грешките на хората, никога не бихте ги съдили.

–       За да мислите добре и да бъдете свободни, трябва да сте на разстояние един от друг. И никой от вас да не нарушава свободата и правата другиго.

–       Всеки да контролира себе си. да не обръща внимание на другите. Човек, който се занимава с чуждите погрешки, ще направи същите.

–       Никога не допускайте някой да се меси във вашата работа. Нито вие се месете в работата и свободата на другите.

–       Никой човек не трябва да държите много близо до себе си. Обичайте без да се привързвате. Бъди свободен! Не трябва да правите връзки, които ще ви причинят страдания.

–       Когато слушате много умове или пиете вода от много извори, вие нищо няма да постигнете. Не се поддавайте на чужди съвети. всеки чужд съвет внася в човека противоречие. Дойдете ли до противоречие в мислите си, спрете, нищо не предприемайте. Не се заблуждавайте от объркващите ви хора. Всякога започвайте едно разрешение от себе си. Нека всеки си остане свободен.

–       Смисълът на живота се състои в това, да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

–       Любовта не се изисква. Който иска любов, той няма любов в себе си.

–       Всеки сам да дава начина, формата как да го обичат. Както обичаш, тъй ще те обичат. Както постъпваш, така ще постъпват с теб.

–       Този, които ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.Да обичаш – това е процес на любовта, при който развиваш силата си. Да те обичат – това е процес на мъдростта, при който развиваш знанието си.

 

ПС:  Не познавам добре учението на Петър Дънов и не се чувствам привлечена от него. Но това е един от известните българи, за който Айнщайн е казал „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България.” Изложеното представлява събрани цитати от негови книги