Супер Луна

July 11th, 20142:26 pm @

1


Супер Луна

Супер Луна

В този момент пълнолунието съвпада с момента на най-малкото разстояние между Луната и Земята и спътникът изглежда по-ярък и по-голям от обикновено.

Супер Луна е астрономическо явление, когато пълнолунието съвпада с момента на най-малкото разстояние между Луната и Земята. Тогава Луната изглежда около с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено.

Луната в този момент напомня за огромна огнена топка, доколкото преминава през точката в която е най-близко до Земята – перигей. Това е момента на преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 километра до Земята и настъпването на фазата пълнолуние.
В перигей Луната се намира с около 50 000 км по-близо отколкото когато се намира в най-отдалечената точка – апогей. Подобни колебания в разстоянието между Луната и Земята се обясняват с това, че орбитата на земния спътник има елиптична форма.

През 2015 г.  вкрая на септември – „Супер Луна”, когато перигеят и пълнолунието са близки във времето. На 28 септември перигеят на Луната ще настъпи 63 миниути преди пълнолунието, което настъпва в 05:50 ч. Тогава от България ще наблюдаваме пълно лунно затъмнение, с максимална фаза в 05:47 ч., т.е. рано сутринта на 28 септември около 1 час и 33 минути преди изгрев слънце (за София). Суперлунието тази година съвпада с т.нар. Жетварска луна – най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие. В три последователни дни – 27-29 септември) Луната ще изгрява със забавяне от около 38 минути, а не през обичайните около 50 минути и ще изглежда, че изгрява по едно и също време. В миналото това позволявало на жетварите да останат до по-късно на полето. (По материали в сп. Астрономия)

Подобни явления през 2014 г. може да се наблюдават на 12 юли, 10 август и на 9 септември 2014 г.

Астрономите са категорични, че “явлението “супер Луна” няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологическо или политическо въздействие върху Земята”.

Толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите.

super luna nabludenie

 

luna 1

© Carlo Allegri

luna 2

© Jon Nazca