ДНЕС е най-важният ден

August 13th, 201410:45 am @

0


ДНЕС е най-важният ден

Щом животът е толкова кратък, защо правим толкова много неща, които не харесваме, и харесваме толкова много неща, които не правим?

Анхедония ( ἀν- — отрицателна представка и ἡδονή — наслаждение) – неспособност да изпитваш удоволствие днес, сега и тук, т.е. неумението да живееш за момента, а да отлагаш за по-късно положителните емоции

По определение анхедония е намаляване или  загуба на способността да се изпитва удоволствие и загуба на способността да получиш удоволствие, съпровожда се със загуба на активност за достигането му. Губи се мотивация за  дейности, които носят удоволствие като спорт, музика, сексуална активност и социални взаимодействия.

Социална агнозия е понятие, която обозначава такова отношение на човек към собствения живот при което позитивните страни не се възприемат и липсва способност да се организира така дейността, че да носи удовлетворение.

Фокусът трябва да е в това, че ако си щастлив, не е страшно да живееш или да умреш. Това означава, че не трябва да се отлага, да се научим да живеем днес, да виждаме красотата на деня, да мислим позитивно.

rak kofa

Изглежда страшно, като превземане на Вселената, а е просто рак в кофа

Днес е най-важният ден – Кой е любимият Ви ден от седмицата?
– Днес.
– Имате предвид ,петък ли?
– Не – имам предвид Днес!
– Но аз Ви питам за ден от седмицата …
– Съжалявам, но съм забравил дните от седмицата. Отдавна не живея по дните от седмицата. Вече не живея за петък, нито за неделя, не съм кисел в понеделник, не мразя вторник, а в сряда не се моля да стане четвъртък. Сега любимият ми ден е Днес. И винаги съм спокоен и няма нужда да бързам, защото Днес няма да свърши. Няма нужда и да чакам, защото Днес не започва. Днес е сега, не утре, не вчера, но в момента. Днес е винаги и завинаги, Днес се случва всичко! Днес съм там, където съм. Днес правя това, което правя. Днес обичам, Днес се смея, Днес мечтая, Днес дишам и Днес живея живота си, защото утре не е дори ден, не е и нощ, а Днес е Всичко. Днес творя утре. ДНЕС е най-важният ден в живота ми!

На снимката – Конете, които живеят по билото на планината са свободни