Любимите хора ни помагат да бъдем здрави

August 27th, 20149:43 am @

0


Любимите хора ни помагат да бъдем здрави

Любимите хора ни помагат да бъдем здрави

Това е една добре позната истина, че ако имаш партньор, любим човек, който да те подкрепя и вярва в теб се справяш по-добре.

Учени са установили, че ако имаме близък човек и неговата поддръжка пациенти с инсулт се възстановяват по-бързо. Доказано е от специалисти в университета в Онтарио, като в наблюдението са вземали участие 183 доброволци. Било е измервано нивото на кръвната захар преди и след като са мислили за близък човек, пише Medical News Today.  Когато доброволците започнат да мислят за своя близък човек  нивото на гликоза се увеличава леко. При мисълта за някой друг човек реакцията на кръвта остава без промяна.

Обяснението? Учените свързват наблюдението с еустрес , положителен стрес, при който в кръвта се увеличава хормона на радостта (серотонин). Счита се, че положителният стрес укрепва организма и му помага по-бързо да се възстановява.

Интересно, но продължителността на отношенията не оказва влияние на крайния резултат. Най-важното е искреността в проявата.

Еустрес е положителна форма на стреса, която води до адаптиране на субекта към стреса. Това е напрежението, което ни тонизира и ни помага да посрещнем и преодолеем неприятните ситуации