Национален фестивал на надеждата

Национален фестивал на надеждата

Национален фестивал на надеждата


На 30 и 31 август 2014 г. в парк „Незабравка” край Габрово се проведе първия национален фестивал на надеждата, който сдружение „Пациенти с онкологични заболявания и приятели” организира по проект, съфинансиран от фонд „Социална закрила” при Министерството на труда и социалната политика.


За това събитие научих от Илияна Миланова, майсторката на питки, която познавате от нейната страничка Погачката на готвачката. Да, Илияна е болна от рак. И едновременно с това един от най-спокойните и добри хора, които може да срещнете. Ето какво каза за фестивала тя „Правене на картички, квилинг, шев, плетиво, упражненията на Дънов,аз за първи път ги правих…,“ Затова и ви разказвам за него за да стигне до повече хора. И още нещо има – ракът не прощава на никого. Не знаеш кога или дали ще се разболееш. Затова трябва да има надежда!

Национален фестивал на надеждата 2

На фестивала на надеждата има участници почти от цялата страна, 11 клуба от Варна, София, Пазарджик, Самоков, Ботевград, Червен бряг, Русе, Горна Оряховица, Ямбол, Бургас и Враца.
Програмата започва със символичното запалване на хартиен фенер на надеждата, който беше пуснат и се понесе в синия простор, а всички участници проследиха неговия полет прави и с високо вдигнати ръце като израз на съпричастието със съдбата на хилядите онкологично болни хора.
Последва фолклорното изпълнение на танцов състав, който зададе емоцията и настроението на фестивала, разчупи протокола и отвори път на усмивките, веселието и творчеството, които съпътстваха през двата дни участниците.

Национален фестивал на надеждата 3
В следобедните часове на наситената програма бяха обособени два панела. Творческият предложи на всички участници 5 арт-ателиета /за работа с восъчни техники, за декупажна техника и работа с природни материали, за изработка на картички, квилинг и работа с хартия, за шев и плетиво, за творческо писане и поезия/, както и музикален, спортен и танцов панел.

Национален фестивал на надеждата 1

Арт-терапията отдавна е призната и се използва за психо-емоционално въздействие и оздравяване при различен тип заболявания. подаръчен пакет за спомен от първия Национален фестивал на Надеждата.
Особено силен интерес предизвика лекционният панел с участието на лектори с национален авторитет.

 

Национален фестивал на надеждата 4

На фестивала имаше и лектори. Темата „Ракът – приятел и учител” предложи в своето изложение психологът Орлин Баев. Сам преминал през горнилото на онкологичното заболяване на белите дробове. Ето каква казва той „Сигурно за много хора ще прозвучи непонятно разбирането ракът да бъде твой приятел и учител, но дори само ако се огледаме покрай себе си, ще видим, че именно тези, които са диагностицирани с тази болест /впрочем с над 200 разновидности/, именно те помагат на другите, ценят истинските неща и кратките мигове на споделена доброта и хармония в човешките взаимоотношения. Организмът ни има вродената способност да се самоизцелява, стига да му позволим да го направи и да му помогнем, като отстраним енергийните блокажи, които през годините натрупваме чрез неподходящи храна, взаимоотношения, начин на живот.“ Не е необходимо да вярваш в чудеса – те просто се случват всеки ден!
И Надежда винаги има!

Защото не е важно колко са дните ти, а колко живот има в дните ти.


В очакване на следващото подобно събитие. Обещаваме да пишем преди да се е случило.

Национален фестивал на надеждата 5и малко хумор по Габровски :)


Използваните снимки са на организаторите сдружение „Пациенти с онкологични заболявания и приятели”

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.