Изложба на Микеланджело

September 16th, 20149:32 am @

0


Изложба на Микеланджело

По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта ни е твърде висока и се проваляме, а че е твърде ниска и я постигаме.

За първи път в България пристигат творби на големия италиански ренесансов майстор Микеланджело Буонароти (Michelangelo Buonarroti), по случай отбелязването на 450 години от смъртта му.

Изложбата

“Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция”

ще бъде открита на 18 септември от 18:30 ч. в Националната художествена галерия, съобщиха от Италианския културен институт в София.

Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на “Каза Буонароти”, а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата музей.

Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на “Каза Буонароти”.

“Каза Буонароти” – домът на семейство Буонароти, днес е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания.

Събитието е плод на сътрудничество между Италианския културен институт в София и Националния музей на българското изобразително изкуство и под на патронажа на Посолството на Италия.

Michelangelo Buonarroti creation adam

Картината е Michelangelo Buonarroti Сътворението на Адам и фрагмент.

За изкуството на Микеланджело може да се говори много. във Флоренция, люлката на италианския Ренесанс, на най-почетното място са сложили статуята на Давид.   “Пиета” на Микеланджело е символ.  Сикстинската капела трябва да се види. Възможност е да се посети изложбата в София.