Роалд Дал

Роалд Дал

roaddahl matildaЧовек с добри мисли никога не може да бъде грозен



Роалд Дал


Роалд Дал е уелски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.


Участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, тежко е ранен и за известно време губи зрението си. Възстановява се и се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г. Това е общото с Екзюпери – самолетите и че са летци по време на войната.

Автор е на книги за деца „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещици“, „Г.Д.В.“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни — романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др.

Умира на 74-годишна възраст от рядка болест, наподобяваща левкемия.

„Матилда“ е книга, която е хубаво да попадне във вашето семейство, когато детето ви е в началните класове. Така се случи у дома, книгата се появи и беше прочетена от всички. Това не е книга от задължителния списък за четене, но може да накара детето ви да учи по-добре. Матилда е невероятно дете – още преди да тръгне в първи клас, прочита всички книги от местната библиотека, умее и да прави сложни изчисления на ум. Макар че никой не й обръща внимание, тя е единствената, която може да се противопостави на мис Трънчбъл – зловещата директорка на училището.
през 2014 г. се навършват 50 години на  "Чарли и шоколадовата фабрика".

Роалд Дал 1

Eто какво казва Роалд Дал  за писането:

„Най-важната функция на детския писател и да напише книга, която е толкова абсорбираща, вълнуваща, забавна, красива и да се чете бързо, че детето да се влюби в нея. Тази първа любов между детето и книгата ще доведе до други влюбвания в други книги и по този начин битката, най-вероятно, е спечелена. Освен това детето ще е научило нещо, което ще му помогне по пътя през годините”.

„Хобито ми е да уча децата да бъдат читатели, да им е комфортно с книга, а не да се обезсърчават. Книгите не трябва да бъдат обезсърчаващи, а забавни, вълнуващи и прекрасни. А ако се учиш да бъдеш читател, това ти дава страхотно предимство”

roalddahl 1

  • "И най-вече гледайте с искрящи очи целия свят около вас, защото най-големите тайни са скрити на най-неочакваните места." "Чарли и шоколадовата фабрика"

  • "Ако ти си добър, добър е и твоят живот" "Матилда"

  • "Ако носиш в себе си добри мисли, те ще изгреят на лицето ти като слънчеви лъчи и ти винаги ще изглеждаш прекрасно.""Матилда"

  • "Днес ти си повече ти, това е по-вярно от самата истина. Няма жив човек, който да е повече теб от самия теб."  "Честит рожден ден"

  • „Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек”

  • „В крайна сметка, гледай с отворени очи целия свят около теб, защото най-великите тайни винаги са скрити на най-неочакваните места. Тези, които не вярват в магията, никога няма да я намерят”

  • „О, моля, о, моля, ние се молим да изхвърлиш телевизора си и да сложиш на негово място един хубав шкаф за книги на стената”

  • „Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще блестят от твоето лице и ще направят така, че да изглеждаш добре”

  • „Да имаш власт изобщо не е толкова важно пред това да избереш какво да правиш с нея”

  • „И Чарли, не забравяй какво се случи с човек, който изведнъж получи всичко, което искаше. Заживял щастливо завинаги“

  • „Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното същество, което може да си представите, те продължават да си мислят, че то е прекрасно”


снимките са от сайта http://roalddahl.com/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.