Седмица на мобилността

Седмица на мобилността

Седмица на мобилността


Под мотото "Нашите улици, нашият избор“ преминава Европейската седмица на мобилността през 2014 г.

През по голямата част от 20 век, градските райони в Европа са били оформяни по начин, по който да улеснят колите, често за сметка на останалите форми на транспорт. В резултат на доминацията на частните превозни средства, нашите градове стават все по натоварени, замърсени и шумни, както и все по-малко приятни и здравословни.

Европейската седмица на мобилността за 2014-та година има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство. Когато става въпрос за лична мобилност, наистина имаме избор, а добрият избор оказва осезаемо въздействие върху нашето здраве и качество на живот. Така че нека изберем по-чист въздух и градски пространства, които са изградени за хора. Градовете са за гражданите, не за автомобилите.” Тази година мотото

"Нашите улици, нашият избор“


насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят. В световен мащаб, е налице нарастващо движение за "възстановяване на градските част и примери за това са местата за паркиране, които се трансформират в мини паркове, улици, използвани за обществени събития , както и оживени улици, които се запълват с кафенета и се превръщат в места за хранене на открито.

Накратко, тази година е посветена на дейностите свързани с преразпределяне и препроектиране на улиците и обществените пространства в полза на хората. Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се мотивират гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила.

София е един от градовете, които имат нужда да се освободят от част от автомобилите си, защото е столицата с най-замърсен въздух в ЕС. От няколко години, на най-жив интерес през Седмицата на мобилността се радват събитията, свързани с глобалната инициатива PARK(ing) Day – превръщането за един ден на паркингите в озеленени зони или места за градски забавления. Може би защото обществените паркинги в столицата се броят на пръсти и автомобилите са превзели голяма част от тротоарите или пътните платна до тях. 22 септември бе обявен за ден без автомобил.

Колелото става все по-често предпочитано средство за предвижване в големия град. Така че следващи път когато трябва да отидете някъде или на работа защо да не го направите с колело.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.