Световен ден за борба с артрит

October 12th, 201412:46 pm @

1


Световен ден за борба с артрит

12 октомври Световен ден за борба с артрита

Над 100 хиляди българи страдат от ревматични заболявания, каза доктор Родина Несторова – секретар на Българското дружество по остеопороза, пред БНР. В Европа от болестта са засегнати над 100 милиона души:

Артритите засягат всяка възраст. Няма възраст, която да е пощаден. Има деца, които се раждат с артрит, има деца, които се разболяват на 3-месечна възраст, по време на пубертета. Колкото по-голяма е възрастта, толкова по-голяма е честотата на артрита. Това води до временна неработоспособност и до инвалидизация. Ако знаехме точната причина за артритите, може би щяхме да знаем как да се предпазим, но това, което съветваме нашите пациенти е движение и здравословен начин на живот.

Храни, полезни при артрит

atrit ryce

 

През 2015 г. у нас пациентите го отбелязват, изпълнение с мъка и тъга. Отново ще повдигнат въпроса за новите критерии за лечение с биологична терапия, приети през август, които на практика оставят болните без лечение. Въпреки уверенията на Касата, че хора няма да останат без медикаменти, всеки ден има пациенти, на които се отказва биологична терапия заради административни недомислици.

Над 100 хиляди души в България са засегнати от ревматични болести, сочат данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Тревожно е, че болестта на Бехтеров засяга и млади хора. Ако заболяването бъде открито навреме, може да се излекува напълно, твърдят специалисти. Малка част от пациентите обаче търсят лекарска помощ през първите месеци.

Едва 47% от хората с псориатичен артрит се обръщат към специалист през първите 12 месеца.

Ревматичните заболявания са сред главните причини за инвалидност у нас.Стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират например ревматоидния артрит.