Kачества на успешните жени

Kачества на успешните жени

 „Не се бойте, че ще ви стъпчат – стъпканата трева се превръща в пътека.“
Блага Димитрова


„Всяка жена има своя дефиниция за успех. Но има определени черти, които обединяват най-успелите жени.”, пише Ема Грей в статия за The Huffington Post. От години тя изследва, чете и пише за успели жени. На базата на тези наблюдения, Грей откроява и обобщава 12 отличителни и поучителни качества на дамите, постигнали върхове в живота и кариерата.

12 качества на успешните жени


 

1. Те са дълбоко увлечени от това, което правят Без страст, цялото майсторство на света не е в състояние да ви издигне над обикновеното занаятчийство. Ако не ви привлича това, с което се занимавате, няма как да сте мотивирани, а следователно, няма да се стремите да надхвърляте рамките на обичайното, да се опитвате да внасяте нешо ново в процеса. Но ако сте искрено увлечени, всички усилия, които влагате, ще са удоволствие за вас, а не рутина.

2. Не очакват съвършенство – нито от себе си, нито от околните Загубата на време и енергия в опити за постигане на съвършенство води най-вече до нарастващо усещане за нещастие. Успешните жени добре знаят, че не могат да бъдат идеални винаги и по всяко време. "Всеки от нас, ако има късмет, ще остави забележима следа в света. Но ние влагаме прекалено много усилия в стремежа към съвършенство ", казва Дебора Бърнард, президент на компанията Spar. " Не се опитвай да бъдеш Идеалната. Просто се фокусирай върху това, което ти харесва. И смело, радостно, вдъхновено върви напред.”

3. Често стават ръководители Много от успешните жени навреме са разбрали: ако си шеф, ти определяш правилата. По този повод главният редактор на Cosmopolitan Джоана Коулс казва: "Колкото повече се издигате в професионалната йерархия, толкова по-лесно става. Защото получавате по-голям контрол над ситуацията ". А когато имате този контрол, разполагате и с повече възможности да създадете по-разумна, спокойна и балансирана работна атмосфера, както за себе си, така и за своите колеги.

4. Знаят какво е истинско партньорство И затова, често се радват на успешна и хармонична връзка в личния си живот или пък на щастлив брак. Но по същата причина някои от тях никога не се омъжват. Шерил Сандбърг коментира по този повод : " Не познавам нито една жена на ръководна позиция, чийто личен живот да не съотвества напълно на кариерата й.”

5. Вярват в успеха си Не става дума за това, че за успеха трябва да си готов на всичко. Но, все пак, ако се инвестира в него, той непременно ще дойде. Трябва да вярвате в своя успех, независимо колко странна или пък направо смахната може да изглежда вашата идея отстрани. Това е неизменна част от него. Кей Копловиц, основател на USA Network го потвърждава: "Длъжни сте да разберете, че можете да мислите и да действате по своему по пътя към желаната цел. Аз залагах на успеха и го получих. " Изводът? Доверието в самия себе си е ключ към победа.

6. Не се страхуват да рискуват Шерил Сандбърг казва още, че всяка жена трябва да си зададе въпроса: "Какво бих направила, ако не се страхувах?" Реалните промени – в кариерата или в живота – ще ви накарат да изоставите играта на безопасна територия. Успешните жени не вземат безразсъдни решения, но знаят как да поемат добре премерен риск.

7. Те знаят, че отказът върви ръка за ръка с успеха Отказът не е противоположност на успеха, а стъпка по пътя към него. Успешните жени знаят, че препятствията са задължителни в изкачването към върха. 12 издателства връщат с откази първия том на „Хари Потър” на Джоан Роулинг. Но това не я спира да продължи да изпраща ръкописа, докато не получи световно признание.

8. Грижат се за духа и тялото си "Редовният ми сутрешен джогинг е времето, в което умът ми работи максимално ясно и на бързи обороти.”, казва Джесика Херин, основател на Stella and Dot. Много успешни жени също подчертават, че редовното спортуване е от голямо значение за тях, защото им помага да се освободят от стреса и ги поддържа енергични. "Ако не тичах, плувах и вдигах тежести във фитнеса, сигурно бих убила някого”, твърди Дебора Спар, председател и академичен декан на един от най-престижните женски колежи в САЩ, Бърнард колидж.

9. Наясно са, че списъкът със задачи никога не може да бъде изпълнен на 100% Има моменти, в които можете да бъдете по-резултатни просто като си признаете, че няма да успеете да се справите с всичко набелязано. Да се научите да пропускате някои цели, функции или пък задачи не е лесно, но за сметка на това освобождава време и внимание. Ариана Хъфингтън, превърнала само за няколко години блога "Хъфингтън поуст" в мултимедийна империя, разказва какво облекчение изпитала веднъж, когато зачеркнала от списъка си "to-do" някои нереални цели – като курс по немски език и каране на ски. "Колко приятно бе да се избавя от необходимостта да се тревожа по тези поводи”, отбелязва тя.

10. Винаги включват в графика си и време за себе си Редица изследвания доказват, че успешните жени притежават ценното умение да разпределят приоритетите си, така че да се справят както с професионалните си задължения, така и с домашните си ангажименти. И никога не пропускат да включат в този график малко лично време. Те планират време за себе си така, както планират работни срещи, семейни мероприятия и корпоративни събития. "Много добре знам, че ако не го запиша в календара си, този вълшебен час никога няма да се случи. ", казва Мери Кейт МакГрат, главен редактор на PureWow - " И, ето какво правя: изпращам си покана в буквалния смисъл за маникюр, в деня, в който имам насрочен час или пък за среща със самата мен в любим парк или друго приятно място!", споделя опит тя.

11. Те знаят как да запазят обкръжението си Обкръжение, което ви подкрепя – ето ви още един ключ към успеха. Да запазите приятелите си, на които държите и които държат на вас, и да добавяте още хора към този кръг, не само ще ви направи щастливи, но е и дългосрочна инвестиция в кариерата.

12. Не пестят благодарностите си Успехът никога не е само лично постижение, той не се ражда във вакуум. Изключително успешните жени винаги помнят това и признават на глас заслугите на всички, които им помагат – както в семейството, така и в офиса. Това не само ги прави още по-добри, но и стимулира лоялността към тях – една истинска, непревземаема крепост.

Шерил Сандбърг е оперативният директор на Facebook Тя дава половината от състоянието си за благотворителност. Инициативата the Giving Pledg

 Автор е на бестселъра Lean In, която е предназначена за опитите на жените да постигнат целите в кариерите си по пътя на равноправието между половете. "Нещо като манифест на феминизма", казва Сандбърг за книгата си и чертае карта на цяло движение – Lean In Movement, както и фондация.

Книгата е издадена у нас от Сиела. Какво представлява успехът? И какво означава да бъдеш жена в бизнеса? Книгата „Реши се“  призовава жените да не се страхуват да бъдат лидери и да покажат, че са лидери.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.