Йоан Кукузел

October 1st, 20144:46 pm @

1


Йоан Кукузел

Йоан Кукузел Ангелогласния

През 1980 г. 1 октомври е обявен за официален празник на българските певци и музиканти. На този ден е роден средновековният български композитор Йоан Кукузел, наречен Ангелогласния заради изключителния му певчески талант.
Йоан Кукузел Ангелогласния  живял близо 80 години – през втората половина на 12-ти и началото на 13-ти век. Сведения за неговия живот са намерени само в едно анонимно гръцко житие. Роден е в с. Драч, но едно народно предание посочва за негово родно място село Джерманци, Дебърско. Йоан получил музикално образование в училище за деца /не гърци/ към църквата „Св. Павел“ в Цариград. Той проявил своето изключително дарование в придворната Цариградска школа. Заради прекрасния му глас и възхитителното му пеене император Юстиниян го обикнал и го назначил за пръв певец в своя двор. Във византийските извори преподобни Йоан Кукузел е наречен „Втори Йоан Дамаскин“ и „Йоан Ангелогласният“.
Своята скръб по родината и по самотната си майка Йоан Кукузел изразил в оригинална композиция, която сам нарекъл „Полиелей на българката“.


До нас са достигнали 90 негови мелодии във всички църковни песенни жанрове. Отегчен от суетата на столицата, преподобният се разделил с бляскавото си положение и се оттеглил в Атонската лавра „Св. Анастасий“, където останал до края на живота си, прекарвайки времето си в съзерцание, пост и молитва. Удостоил се да предвиди деня и часа на своята кончина. Предал душата си на Господа с молитва и блажена усмивка. Починал на 1-ви октомври, на празника Покров на Пресвета Богородица.
Светата църква го канонизирала за светец.