Европейска седмица за тестване на ХИВ

November 27th, 20142:50 pm @

0


Европейска седмица за тестване на ХИВ

За Спин не се говори лесно. В единия случай е нещо, което е далече, като ебола в Африка, в другия е трагедия, лична или за човек, който е важен за теб.

За да не се случва има едно решение информираност и лична отговорност. Необходими са и изследвания. 1 декември Световен ден за борба със СПИН. Един ден от календара само не е достатъчен.

За втора поредна година през 2014 г. страната ни се включва в

Европейска седмица за тестване на ХИВ

Регионалните здравни инспекции в сътрудничество правят кампания за изследване, където всеки желаещ може да провери статуса си.

Ето какво казва Д-р Радосвета Стаменкова от  Българската асоциация за семейно планиране в интервю за БНР

  • безплатните тестове за ХИВ се правят постоянно, а не само  през кампанията.
  • все още младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят.

spin 1

 

Все още се крием зад идеята, че разговорът за секса е табу. Нещо, което не се прави в семейството, защото тия неща са срамни, нещо, което се очаква да се случи в училището, ама същевременно да не ни развращават децата, а в същото време училището пита: “Защо децата идват такива неподготвени от къщи?“. Аз например забелязвам, че след толкова години информационни кампании има поколения млади хора, които поне на теория знаят как се използва презерватив, но понеже това се случва на другите хора и няма точно на тях да им се случи, не го използват винаги, когато имат сексуален контакт с нов партньор или с непознат. Т. е. имаме информираността, евентуалното умение, но нагласата и начинът на поведение не е променен. От друга страна имаме на моменти погрешни наслагвания, които водят до грешни представи и грешна информация. Давам конкретен пример –  когато говорим за ХИВ, ние говорим за това, че при битов контакт няма опасност от предаване на инфекцията няма опасност когато използваме обши прибори за хранене и обща баня, но младите хора изпускат момента, че ако ползват обща самобръсначка те могат да се заразят. Или пък все още в някои места, включително и в елитни училища, битува идеята, че ХИВ се предава посредством ухапване от комар, което не е вярно. Т. е. явно трябва днешно да се промени в говоренето. Говоренето не трябва да е само кампанийно, а трябва са се случва през цялата година, а трябва да бъде част от една стройна и добра програма по здравно образование, която да я има във всички училища, която за съжаление до момента я няма.