Мики Маус

Мики Маус
На 18 ноември 1928 г. в Ню Йорк се състои премиерата на първият озвучен анимационен филм на Уолт Дисни с герои Мики Маус и Мини Маус.

Това е рождения ден на Мики Маус и през 2014 г. любимият анимационен герой става на 86 години.

Надявам се само, че няма да забравим едно нещо – че всичко започна с една мишка.” казва Уолт Дисни

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия заек, по-ранна звезда, създадена от студиото на Дисни за Юнивърсъл. Ранният външен вид на Мики до голяма степен прилича на този на Освалд. Когато Дисни поисква по-висок бюджет за своите филмчета за Освалд, той е уволнен, а от Юнивърсъл наемат други художници да рисуват заека. От този момент нататък Дисни винаги се старае да обезпечава правата на героите, които неговата компания създава.

За да може да оцелее компанията на Уолт и Рой Дисни, тя се нуждае от нови лица, които да се превърнат в звездите на техните кратки филмчета. Тогава идеята за Мики идва в съзнанието на Уолт, който преди това е правил неми филмчета с мишки. Първоначално смята да кръсти героя си Мортимър Маус, но жена му го убеждава, че името звучи прекалено претенциозно, което кара Уолт Дисни да нарече героя си Мики.

miki mausедна историчесйа снимка на която е Уолт Дисни с нарисувания от него анимационен герой.  снимка: Guliver/Getty Images

Първата поява на Мики и Мини, неговата приятелка във вестник е още през 1923 г., а първата им поява в анимационен филм всъщност е в „Plane Crazy” на 15 май 1928 г.

Сюжетът на филмчето е сравнително прост - Мики се опитва да стане пилот, по подобие на Чарлз Линдберг. След като създава свой собствен самолет, той моли Мини да дойде с него на първия му полет, през който той на няколко пъти неуспешно се опитва да я целуне, накрая прибягвайки до сила, при което Мини скача с парашут от самолета. Разсеян от нея, Мики губи контрол над летателното средство, което се явява началото на дълъг неконтролиран полет, който е съпътстван от множество забавни ситуации и завършва с катастрофално приземяване.


miki maus
„Plane Crazy” обаче не успява да впечатли критиците след първата си поява, а Дисни се проваля в опита си да намери дистрибутор. Въпреки разочарованието Дисни не се отказва от героя. Така се появява и първият озвучен анимационен филм „Уили от парахода”, който всъщност е пародия на филм на Бъстър Китън.

Само две години след филмовия дебют на Мики Маус, на 13 януари 1930 г. излизат и първите комикси в американските всекидневници. Повечето от тях са нарисувани от Флойд Готфредсън, като той взаимства герои от анимациите (например Гуфи), но въвежда и нови като Черният фантом, полицейският шеф О’Хара и Гама.



 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.