Моември

November 1st, 20146:11 pm @

0


Моември

Октомври е месец за профилактика за рак на гърдата при жените, то през ноември се говори, все по-често може да срещнем мъже с мустаци. Това е начин да се изрази съпричастност към една световна инициатива – Movember – с мисия Профилактика на едно от най-честите онкологични заболявания при мъжете – рак на простатата.

Моември 2014 призовава всеки мъж в зряла възраст да посещава своя уролог веднъж годишно. Глобалната инициатива приканва мъжете да пуснат мустаци през този месец /моември идва от комбинацията ноември и мустак/, за да променят с общи усилия лицето на мъжкото здраве.

16 ноември е световен ден за превенция на онкологичните заболявания

Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години показва бързо нарастване. Жените до 45-годишна възраст боледуват по-често от рак от мъжете, като след тази възраст картината е обратната. България стои в средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света. За това е важна профилактиката, а месец ноември насочва особено внимание към мъжкото здраве.

movember

Ноември – мъжкият месец, време за преглед при уролог

Посланието на кампанията е символично:  Да се промени ”лицето на мъжкото здраве”, като мъжете да изградят интелигентен стил на живот с редовни профилактични прегледи и скрининг – тестове.

Интелигентният стил на живот:

  • Откажете цигарите.
  • Бъдете физически активни.
  • Хранете се здравословно.
  • Поддържайте нормално тегло.
  • Регулирайте и управлявайте своя стрес преди да ви разболее.
  • Проучете заболяванията на своите родственици, заради наследствени рискове и ги споделете с лекар.
  • Ходете на профилактични прегледи и правете скрининг – тестове, за да останете здрави години напред.

moemvri

Фактите: Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата. Профилактичните прегледи са важни, защото заболяването може да се развие и без симптоми, предупреждават уролози. В България и в Румъния продължава да нараства смъртността от рак на простатата, докато  в останалите европейски страни този показател бележи спад, казва професор Александър Хинев – национален консултант по урология:

Ракът на простата е най-честото заболяване сред всички злокачествени заболявания при мъжете във всички развити в индустриално отношение страни. Той заема 15 % от всички злокачествени образувания. В по-слабо развитите страни този процент пада до 4. България се намира някъде по средата – 9.2 % е честотата на това заболяване. То е на второ място по честота след рака на белия дроб. 

Сред девет на сто от болните е установена наследственост. Мъжете над 45 годишна възраст трябва да ходят на профилактичен преглед, съветва професор Асен Дудов – председател на Българското онкологично дружество:

Симптомите на рака на простатата често пъти съвпадат със симптомите на доброкачествено разрастване на простатата, които често се наблюдават у мъжа – към средата на 40-те и 50-те години от живота. Това е затруднение при уриниране, забавяне процеса на уриниране, дискомфорт в малкия таз и по-честото ставане нощем. Коварното е,че може да няма никаква симптоматика. 

През ноември 2014 г. в София, Пловдив, Варна и Плевен ще се организират безплатни прегледи за карцином на простатата в рамките на кампанията “Открито за мъжете”, чието лице е плувецът Петър Стойчев.

 

На заглавната снимка: Те са големи таланти, те са страхотни мъже, те застават зад каузата! Отляво надясно: Красимир Ранков, Явор Милушев, Мариус Донкин, Марин Янев, Валентин Танев, Николай Урумов, Георги Мамалев, Стефан Илиев-Чечо, Христо Мутафчиев, Ицках Финци, Ириней Константинов.

Използвано е интервю и факти публикувани в БНР