Света Екатерина

November 24th, 20142:33 pm @

0


Света Екатерина

Св. Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. В българските традиции този ден е познат като Катерининден и светицата се чества като покровителка на майките.

Православна църква чества на 24 ноември

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Света Великомъченица Екатерина

Тя е девойка от царски александрийски род. Според преданието, тя успява да привлече към християнската вяра жената на император Марк Аврелий Максимиан (управлявал римската империя заедно с Диоклециан от 285 г. до 1 май 305 година) и много мъдреци, изпратени да я върнат към езичеството. Влиза в диспут с езически жрец, но въпреки, че го печели е осъдена на смърт и жестоко убита.

На 24 ноември църквата почита великомъченица Екатерина. Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо образование, изучила работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при един отшелник, който я посветил във вярата.

Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, които впоследствие били убити и обявени за мъченици.

Екатерина влязла в деспут с езически жрец, но въпреки че го спечелила, била осъдена на смърт и жестоко убита.

Традиции за деня на Света Катерина

На този ден жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора – за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Питка за здраве с мед

Питка за здраве с мед

Според обичаите рано сутринта в този ден стопанката на дома омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: “Ха, вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!” Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: “Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!” “Амин! — дай, Боже!” – отвръща стопанката.

Имен ден празнуват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина и Кина