Андреевден

Андреевден
На 30 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Той пръв сред апостолите тръгнал след Христа.

Андрей и брат му Петър били рибари и живеели на брега на Тивериатското езеро. Братята се присъединили към общността на Йоан Предтеча още в младостта си.

Свети Андрей бил първият цариградски епископ и проповядвал словото Христово сред славяните и балканските причерноморски народи. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. Андрей Първозвани станал свидетел на чудесата, смъртта и възкресението на Спасителя. След възнесението му той търпеливо понасял гоненията на християните и привличал нови последователи.

Празникът се отбелязва по християнския канон с тържествена църковна литургия.

Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте колкото просено зърно. Традицията повелява на трапезата на този ден да има варива – жито, царевица, просо, леща или боб..

Народът ни нарича този празник "Мечкин ден" и в много райони на страната предците ни са вярвали, че точно днес мечките изпадат в зимен сън. Това обаче става при първия паднал сняг. Освен това, според народните възгледи и познания в астрономията, на този ден започва нарастването на деня.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.