Джейн Остин

December 31st, 20142:02 pm @

0


Джейн Остин

30 цитата за успешен живот от Джейн Остин

Кому са нужни модерните гурута, които ни учат на самопомощ, когато романистка от 19-ти век е знаела всички житейски тънкости? Ето и нейните 30 цитата за щастлив живот, разделени на категории.

На 16 декември 2015 г. се навършват 240 години от рождението на Джейн Остин. Тя е един от най-ярките творци в английската литература. Романът ѝ „Разум и чувства“ печели огромна популярност през 1811 г. и остава много известен до днес. На голяма известност се радват също „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“. Джейн Остин умира едва на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Последвали изследвания показват, че е имала признаци на отравяне с арсеник.

ostin 1

За любовта:

„Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето.“ – Лична кореспонденция

„Никой мъж не се обижда от възхищението на друг по своята любима; само жената може да превърне това възхищение в ад.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Едната половина от света не разбира удоволствията на другата.“ – „Ема“ (1815)

„Колкото повече научавам за света, толкова повече се убеждавам, че никога няма да намеря мъж, когото да обичам истински. Имам твърде големи очаквания!“ – „Разум и чувства“ (1811)

„Ако те обичах по-малко, вероятно щях да мога да говоря повече за това.“ – „Ема“ (1815)

 За брака:

„Бракът наистина изисква много маневри.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Освен да бъде омъжено, едно момиче иска да от време на време да не му провървява в любовта.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Щастието в брака е изцяло въпрос на случайност.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

ostin 2

За мъжете и жените:

„Мразя да те слушам да говориш за всички жени, като че ли са красиви дами, а не рационални същества. Никой от нас не иска цял живот да плава в спокойни води.” – „Доводите на разума“ (1817)

„Осигури на едно момиче образование и я представи пред света както трябва, и тя ще успее да намери своето място без повече помощ от никого.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Човек не може винаги да се надсмива над някого, без от време на време да се натъква на нещо остроумно.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

За живота:

„Изненадите са глупаво нещо. Удоволствието не усилва, а и неудобството често е значително.” – “Eмa” (1815)

„Познавайте собственото си щастие. Не искайте друго, освен търпение – или пък му дайте по-вълнуващо име: Наречете го надежда.“ – „Разум и чувства“ (1811)

„Няма нещо, което не бих направила за истинските си приятели. Не умея да обичам хората половинчато, не ми е в природата.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Животът е единствено бърза последователност от ангажиращи безсмислици.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

За изкуството:

„Всеки дивак може да танцува.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Човек, независимо дали е господин или дама, който не се наслаждава на един добър роман, трябва да е нетърпимо глупав.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Без музика, животът ми би бил празен.“ – „Ема“ (1815)

„Да обичаш танците е стъпка към влюбването.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

За модата:

„Да изглежда почти красива е постижение на по-висша наслада за момиче, което е изглеждало обикновено през първите 15 години от живота си, отколкото би могло да достигне девойка, която е била красавица още от люлката.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Облеклото е безсмислена отличителна черта и излишната загриженост за него често проваля целта му.“ – „Абатството Нортангър“ (1817)

„Стилът на един мъж не бива да е подвластен на друг“ – „Ема“ (1815)

 За свободното време:

„Да стоиш на сянка в прекрасен ден и да гледаш зеленината е най-прекрасният начин за разведряване.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

„Едно парти никога не може да е твърде голямо.“ – „Ема“ (1815)

„Задоволявайте въображението си при всеки удобен случай.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

„Трябва да съжаляваме онези, които не са вкусили от природата в ранните си години.“ – „Менсфийлд парк“ (1814)

За обществото:

„Много е трудно за успелите да са скромни.“ – „Ема“ (1815)

„Не искам хората да са много разбрани, защото така ми спестяват неприятностите от това, да ги харесвам твърде много.“ – Лична кореспонденция

„Суетата въздействаща върху слабия ум, води до най-различни беди.“ – „Ема“ (1815)

„Колкото повече опознавам света, толкова повече се разочаровам от него; и всеки изминал ден ме убеждава в несъвършенството на човешкия характер и в измамната фасада на достойнството и благоразумието.“ – „Гордост и предразсъдъци“ (1813)

Източник: TheGuardian.com