Сушенето на дрехи вкъщи

Сушенето на дрехи вкъщи

Сушенето на дрехи вкъщи е опасно за здравето


Рекламите за перилни препарати създават образа на жената, която носи опаковка от най-новия прах в дамската си чанта. Има реклами за перални и за още препарати… Но стане ли въпрос къде и как да простираме дрехите решаваме задачата според времето навън и възможностите си.

В кооперацията в която живеем има помещение, което се нарича „сушилня“ на тавана е и не се ползва. А живеем в центъра на големия град, където въздухът е може би най-замърсения за цялата столица и понякога имам чувството, че прибирам дрехите по-мръсни. Затова ги суша в банята, на сушилник, от онези сгъваемите, които има може би във всеки ден.

Има и дни в края на есента и зимата, които са сиви, мъгливи, когато, ако сложиш дрехите да съхнат на терасата може да ги прибереш и след седмица и отново може да са влажни. Затова мнозина сушат дрехите вътре. У нас баните са малки, без прозорци и най-често този простир се слага в стаята.

Но се оказва, че сушенето на изпраните дрехи вкъщи може да предизвика сериозни здравни проблеми.

Raindrops

 

Влажното пране позволява на опасни спори да се размножават у дома. Дрехите по радиаторите повишават влагата на въздуха с 30%, а тя се оказва идеалната среда за виреене на опасни организми.

Специалистите предупреждават за опасността от спорите на Asperigillus fumigatus, които предизвикват заболяването аспергилоза.

Аспергилозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от гъбичката аспергилус фумигатус или аспергилус нигер, аспергилус флавус и терреус, които са разпространени по целия свят. Това не е заразна болест, защото заразяването не става от човек на човек, а от спори, които се разпространяват по различни повърхности и се вдишват от хората.

Аспергилозата е най-честата гъбична инфекция, която се среща сред птиците. Разпространението на гъбичката се извършва чрез отделяне във въздуха на спори. Най-честите места, в които се разпространяват спорите, са семената, гниещи плодове и зеленчуци и др.

Тази гъбична инфекция засяга дихателната система. Началните оплаквания са кашлица, задух и втрисане. По-късно към тях се прибавят храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Проф. Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър изтъква, че във Великобритания се наблюдава рязък скок на случаите на това заболяване. Той съветва в никакъв случай да не се суши прането вкъщи, тъй като влажните дрехи съдържат около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията.

Повечето хора имат достатъчно силна имунна система, за да се преборят с астпергилите, които се развиват във влажна среда. Но хората с по-слаба защита на организма са особено уязвими.Под риск попадат и астматиците. Аспергилозата може да им причини фатални увреждания на белите дробове.

Специалистите съветват прането да се суши или в машини за сушене, или навън, но в никакъв случай в помещения, в които спим или се храним.

Какво друго да, освен да не простираме дрехите в стаята, ако почувстваме, че сме с намалени защитни сили

  • да не държим саксии в стаята, защото в почвата могат да се развият спори

  • да поддържаме добър имунитет

  • да откажем или спрем за известно време цигарите

  • да ограничим алкохола

  • и най-важното добро настроение и позитивно мислене

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.