Интернет на нещата

December 18th, 20143:46 pm @

0


Интернет на нещата

Интернет на нещата.Internet of things. Това е едно от нещата, които ще се случват все по-често през 2015 г. Като първа публикация по темата ви предлагаме част от интервюто на проф. Теодора Бакърджиева, директор на Технологичния институт на Варненския свободен университет пред БТА.

Идва епохата на разумни уеб сайтове и самообучаващи се компютри, които ще обслужват не само хората, а и самите себе си. Бъдещето е на “интернет на нещата” – т.е. уеб технологиите ще бъдат вградени в огромно количество нови приложения – от “умни” къщи и смартавтомобили до хуманоидни роботи. Всички тези продукти (неща) ще бъдат управлявани чрез приложения и уебсайтове и ще подават данни в интернет, коментира експертът.

„В интернет за една минута се осъществява прехвърляне на 639 800 гигабайта глобални данни, изпращат се 204 милиона електронни писма, предлагат се 61 141 часа музика, осъществяват се 3 хиляди качвания, създават се 320 нови акаунта, извършват се 277 хиляди влизания във Facebook, качва се 30 часа видео и се правят два милиона запитвания в Google”, отбеляза проф. Бакърджиева.

Според едно проучване очакванията за 2015 г. и 2016 г. са за четирикратно увеличение на глобалния интернет трафик, който ще достигне 1,3 зетабайта (1 зетабайт се равнява на един трилион гигабайта). „Всичко това се дължи на социално-медийния модел на общуване, който поддържа зашеметяващ растеж”.

Според Международния телекомуникационен съюз интернет потребителите ще станат 3 милиарда до края на годината, което означава, че около 40% от населението на планетата ще бъде свързано с мрежата.  Две трети от всички потребители ще са в т. нар. развиващи се страни, където едва 32% от населението има достъп до интернет. В същите държави живеят и 90 процента от хората на планетата без достъп до мрежата. За сравнение в развитите страни делът на интернет потребителите сред населението е средно 78 на сто.

Internet things

Интернет и социалните медии изградиха пространство, каквото никога преди това не e съществувало и в което се осъществява взаимодействие отвъд възможностите и представите за комуникация.

Агентите, стимулиращи развитието на този нов свят са известни – компютрите, смартфоните, таблетите и много други устройства, които се предлагат на потребителите в спиращо дъха темпо.