Коледен пост

Коледен пост
На 15 ноември започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

Утвърждаването на 40-дневния пост е станало през XII век в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло да посрещнат Сина Божий. През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките. 40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - 14 ноември. На 14 ноември са Коледните Заговезни – последният ден, в който може да се яде месо - Коледни Заговезни.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове и да потърси опрощение.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.  През първата седмица на коледния пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. На Никулден - 6 декември обаче е разрешено да се яде  риба и да се пие вино.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.