Шибуми

December 8th, 201412:02 am @

0


Шибуми

Цитати от книгата “Шибуми”

  • “Тълпите са последните тирани… Те може да нямат ум, но имат хиляди ръце, които ще те сграбчат и ще те свалят долу.”
  • “Основните добродетели имат свойството да изчезват под натиска на обстоятелствата.”
  • “Ти едва ли вярваш, че някой по-нищожен от тебе човек може наистина да те победи. Но ние сме във века на посредствения човек. Той е тъп, безцветен, отегчителен – но неизбежно побеждава. Амебата надживява тигъра, защото се дели и продължава своята безсмъртна монотонност.”
  • “Съветите помагат само на този, който ги дава, и то до такава степен, че да облекчи съвестта си. В края на краищата ти ще постъпиш така, както съдбата и произходът ти продиктуват, и моят съвет ще повлияе на бъдещето ти толкова, колкото би повлиял на течението падналият в реката вишнев цвят.”
  • “В най-доброжелателните си настроения той мислеше за американците, като за деца – енергични, любопитни, наивни, добросърдечни, лошо възпитани деца – като в тази връзка не можеше да намери голяма разлика между руснаците и американците. И двете нации бяха яки, енергични, хора на физическите действие, превъзнасяха материалните неща, прекланяха се пред красотата, бяха надменно убедени, че тяхната идеология беше вярната, бяха инфантилни и неимоверно опасни. Опасни, защото техните играчки бяха космически оръжия,  които застрашаваха съществуването на цивилизацията… Беше една ирония да съзнаваш, че унищожаването на света щеше да дойде не от един Макиавели, а от един Санчо Панса.”
  • Човек говори за любов и други баналности на френски; обсъжда трагедии и нещастия на руски; върши работа на немски; и се обръща към слугите на английски”
  • “Човек е най-щастлив, когато има равновесие между нуждите му и това, което притежава… Въпросът е как да постигне това равновесие. Умният човек постига равновесието като намалява нуждите си до нивото на това, което притежава. И най-добрият начин е да се научи да цени свободните неща в живота: планините, смеха, поезията, вино, предложено от приятел, по-възрастни и дебели жени.”