Джейми Оливър

Джейми Оливър

Джейми Оливър иска данък върху продуктите със захар


Британският готвач, телевизионен водещ и автор на кулинарни книги Джейми Оливър (Jamie Oliver) излезе с предложение всички продукти със съдържание на захар да бъдат обложени със специален  данък така, както е обложен тютюнът, това е новина, която я има и в РИА Новости и в The Independent.


Оливър обяснява, че захарта е също толкова вредна и разрушава живота на хората както и цигарите.

„Захарта е също толкова вредна, колкото и тютюна и също може да ти разруши живота”, твърди Оливър. „Прекомерната употреба на захар води до диабет. У нас всяко трето дете и всеки втори възрастен е с наднормено тегло, а количеството на хората, заболели от диабет, се е удвоило за последните 20 години”.
Като довод към думите си той дава и резултатите от изследване, което е установило, че средностатистическият жител на Великобритания консумира 238 чаени лъжички захар на седмица. „И това е така, защото хората даже не подозират, че в хранителните продукти, които са технологично направени, съдържат вече добавена захар в състава си”, казва известният готвач. Той, също така, изразява подкрепата си към правителството на Франция, което вече въведе допълнителен данък на напитките, в които има захар. Неговият призив, като кулинар, е Великобритания да последва примера на Франция.

Джейми Оливър е известен със социалните си каузи, които целят здравословен начин на живот. През 2013 г. готвачът успя да осъди гиганта в сферата на бързото хранене - Макдоналдс.

Той успя да докаже, че към каймата, от която се приготвят кюфтета във веригата, се прибавя амониев хидроокис (Е527). Процесът е наречен „розов слузест процес“. Обработеното по този начин месо е обявено като негодно за консумация.

В нагледна демонстрация Джейми показва как се приготвя месото за пилешки бургер: от кожата, мазнината и вътрешните органи на пилето.

От Макдоналдс съответно обявиха, че ще променят рецептите си, но отричат това да е свързано с кампанията на Оливър. Може би част от отговора на Макдоналдс е и новата верига за здравословно хранене The Corner.

Като обещание от нас по темата „Как да намалим употребата на захар“ статия, която е почти написана от 2 години, но така и не е публикувана. Каквото и да направим обаче, първо трябва да бъдем внимателни за скритата захар, тази, която се съдържа в продуктите, които купуваме.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.