Събор на Рожен

Събор на Рожен
Хубаво нещо са традициите. След 9-годишно прекъсване съборът на Рожен се възражда.

Той ще се проведе на 17-19 юли 2015 г. На красивите Роженски поляни ще има Събор на народното творчество и животновъдството.

Програмата на новия събор предвижда фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Ще има изложение на продукти произведени във ферми, биохрани, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции и народно веселие.

Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, казва Николай Мелемов, кмет на Смолян, и допълни, че очакваните посетители на Събора ще са над 250 000 души.

Повече от 5000 фолклорни изпълнители ще се представят на събора "Рожен 2015", съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от БТА. Той прогнозира, че Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен" ще се превърне в най-мащабното фолклорно събитие в страната. Празникът на Рожен от 17 до 19 юли се организира като публично-частно партньорство и наследява традиционния Роженски събор, който има над вековна история. Първото издание на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" се организира от сдружението "Рожен - Наследство в бъдещето" и община Смолян в партньорство с община Чепеларе и с подкрепата на Министерството на културата. Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.
Повече от 170 индивидуални изпълнители и 314 певчески, танцови групи и ансамбли са се записали до момента за участие в Националния фолклорен конкурс, включен в програмата на събора. Предвиден е награден фонд за призьорите в конкурса, а специалната награда е златен плакет. Почти всички места в хотелите в района на Смолян, Пампорово, Момчиловци и околните селища са резервирани за дните около събора, информират от Община Смолян. Собствениците на земите, върху които ще бъде издигнато съборното селище, ще бъдат обезщетени, а предвидената сума е около 50 лв./дка. По предварителни изчисления на сдружението "Рожен - Наследство в бъдещето" финансирането на събора няма да надхвърли 350 хил. лева. Община Смолян ще покрие дейности за приблизително 40 хил. лв., а Община Чепеларе ще се включи с по-малка сума. Новите моменти в организацията на събора на Рожен доразвиват традицията и целят да го превърнат в самоиздържащо се събитие, обясняват от сдружението. Животновъдно изложение, кулинарни шоу програми, състезания, народни борби са включени в програмата на Събора на народното творчество и животновъдство "Рожен 2015".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.