Историята на турското кафе

Историята на турското кафе

Историята на турското кафе, предстванена на изложба Топкапъ


Изложбата "Удоволствието на едно кипнало кафе - 500 годишната история на турското кафе” представя една изключително богата експозиция от около 800 броя експонати, датиращи от 16 век до наши дни.


tursko kafe 2



Фестивал на кафето в Истанбул


Историята на турското кафе започва преди 500 години, когато малките кафеникави ароматни зърна са внесени в Османската империя от Йемен от арабски търговци. Турското кафе става част от бита и културата на турците, също и на хората по балканските земи, а и в Европа не само като вкусно удоволствие, но и като средство за социални контакти, диалог, приятелски връзки.


От изложбата може да се научат интересни сведения за кафеените зърна, за техниката на обработване в Турция, както и пържене, което се счита за една от тайните на вкуса на турското кафе.

tursko kafe 1
И не на последно място - характерното за турското кафе гледане на кафеената утайка, рецепти за кафе. През 2013 година турското кафе бе включено в списъка на Юнеско за нематериалното наследство и бе върнато на пиедестала,който му бе отнет от модерните кафевериги.


Източник БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.