Агресията в училищата се засилва

Агресията в училищата се засилва

Агресията в училищата се засилва


Какво да направите, ако детето Ви е тормозено от други деца?

Публикацията е от 2011 г. Вярно е, че имахме проблем с децата в училище и търсехме решение. Иначе нямаше да я има статията. Ще ви кажа, че училището беше в Швейцария, в Цюрих, добро, деца на родители от средната класа. Проблеми сме имали и в България. Няма да забравя как дъщеря ми си дойде със счупена ръка от училище, случило се докато чакали пред кабинет за да влязат в час. Блъснали я, тя паднала…  върви разбирай Кой виновен Кой не, Как се е случило. Може би това е познато на всеки от вас, който има дете. Агресията в училище, за нея ще си поговорим, защото агресията в българското училище се увеличава

В 80% от училищата в страната има данни за насилие както между учениците, така и над учителите. Това сочи информация от началото на учебната година до момента, която Министерството на образованието и науката е изготвило. Случаите надхвърлят 4000 от началото на учебната 2014 - 2015 година досега. Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев.

„1662 са случаите на физическа агресия, 1603 - на вербална агресия, а 256 са случаите на вандализъм или т.нар. неадресирана агресия. Регистрирани са близо 500 случая на психологически тормоз, около 250 случая на противообществени прояви и 50 случая на виртуален тормоз. Най-голям процент от тези случаи са между ученици - 4117 случая, а 310 са случаите на агресия от ученици или родители над учители. Регистрирани са и 92 случая на агресия от страна на учители над родители или деца”

От министерството на образованието посочиха, че има много голямо увеличение на случаите на агресия за тази учебна година спрямо предишната. „Над 80% от училищата в страната имат подаден поне по един сигнал за агресия”, призна зам.-министър Ваня Кастрева.

Според синдиката на учителите 45% от учителите са били обект на някакъв вид нападки - физически или вербални.

„В момента МОН работи съвместно с други ведомства, за да се намерят дългосрочни решения на проблема”, обясни Тодор Танев.

Министърът коментира още, че във възпитанието на учениците трябва да се включат не само родители и ученици, но и друг вид авторитети - футболни звезди, актьори от сериали и т.н., а министерството да бъде катализатор на този процес.

„Агресията в училище е огледален образ на агресията извън училище, защото децата повтарят моделите, на които стават свидетели в семейството, виртуалното пространство и на улицата”, каза Ваня Кастрева. Поради тази причина мерките трябва да бъдат координирани и с други институции. Тя посочи, че ще се усъвършенства формата, по която учителите регистрират формите на тормоз и агресия. Кастрева отказа да коментира евентуалните наказания за ученици, като подчерта, че най-важното е превенцията, а не наказанията.

Фактите: През март 2015 г.  Европейската комисия публикува изследване, според което българското училище е на първо място в Европа по насилие и тормоз между децата в училище.

Нивото на агресия в училището расте.  И децата все повече не могат да се справят и с автоагресията.

Преди пет години по данни на Световната здравна организация България е на първо място по самоубийства на момчета до 14-годишна възраст. Сега сме на второ, или трето място.

Всяка година губим по два  училищни класа от автоагресия. Децата не могат да се адаптират.

Агресията се насочи и към учителите

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.